24 март 2013

Хлебчета с шарена сол


500 г брашно
1 пакетче (7 г) суха мая
1 ч.л.сол
1 суп.л.захар
2 суп.л.зехтин
60 мл.прясно мляко + 270 мл.вода


40 г масло
1 ч.л.шарена сол


  1. В купа се слага брашното, маята, солта и захарта. Всичко се разбърква добре, прави се кладенче и вътре се изсипват зехтина и затоплените вода и мляко. Омесва се меко тесто. Завива се с кърпа и се оставя за час, час и половина да втаса.
  2. Втасалото тесто се разделя на 8 топчета. Всяко топче се разтегля на фитил с дължина около 25 см и се завързва на възел. Получените възелчета се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, покриват се с кърпа и се оставят за 45-50 минути да втасат.
  3. Разтопеното масло се разбърква с шарената сол и се намазват втасалите питки.
  4. Пекат се за около 15 минути на 180 градуса С.

Няма коментари:

Публикуване на коментар