23 март 2013

Ябълкова баклава



кори за баница (12 листа)
3 средни ябълки
2 ч.ч.смлени орехи
3 шепи стафиди
1 ч.ч.захар
½ ч.л.канела
олио

За сиропа:
200 мл.топла вода
1 ч.ч.мед


  1. Ябълките се белят и нарязват на малки парченца. Смесват се с орехите, стафидите, захарта и канелата и всичко се разбърква добре.
  2. В намазана с олио тава се нареждат 4 листа от корите, като всяка се намазва с по 1 суп.л.олио. Изсипва се половината от плънката. Отгоре се нареждат още 4 листа, като пак всеки лист се намазва с олио. Изсипва се останалата плънка и останалите 4 листа се нареждат. Готовата баклава се нарязва на парчета и се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 30-35 минути. Оставя се да изстине.
  3. Приготвя се сиропа като топлата вода се смесва с меда, оставя се да заври течността и се полива изстиналата баклава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар