24 март 2013

Каноли с крем от рикота и заквасена сметана

За канолите:
2 ч.ч. (от 180 мл.) брашно
1 суп.л.захар
1 ч.л.какао
½ ч.л.канела
щипка сол
1 ч.л.ябълков оцет
¾ ч.ч.бяло вино
3 суп.л.зехтин


За крема:
250 г сирене Рикота
½ ч.ч.пудра захара
1 ч.ч.заквасена сметана
2 суп.л.захаросани портокалови корички
2 суп.л.стафиди
50 г накълцан шоколад
смлени орехи


  1. Тестото за канолите се приготвя като в купа се изсипват брашното, захарта, какаото, канелата и солта. Разбърква се добре, прави се кладенче и вътре се изсипват останалите продукти. Замесва се тесто, завива се в торбичка и се оставя за около час в хладилника.
  2. Охладеното тесто се разточва на тънко и се изрязват кръгчета с диаметър 9-10 см.
  3. Всяко кръгче се увива около метална форма за каноли (поради липсата на такива използвах метални конусчета, които се използват за направата на фунийки), като единият край се намазва с белтък за да залепне и да не се отлепи при пърженето.
  4. Канолите се пържат в олио заедно с формичките, за около 2-3 минути всяка. Докато са още топли се махат металните формички.
  5. Приготвя се крема като рикотата се смесва с пудрата захар, разбърква се, добавя се заквасената сметана, пак се разбърква. Добавят се и останалите продукти. С така полученият крем се пълнят канолите. Отгоре се поръсват със смлени орехи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар