23 март 2013

Кекс с мед и портокали


сокът от 2 портокала (100 мл)
180 г мед
300 г брашно
1 суп.л.какао
140 г кафява захар
10 г (1,5 ч.л.) подправки за меденки
¼ ч.л.сода бикарбонат
½ ч.л. бакпулвер
1 ванилия
2 яйца
60 г кристална захар
7 суп.л.олио


100 г черен шоколад
3-4 суп.л.подсладена сметана
смлени орехи


  1. Медът се смесва с портокаловият сок и се бърка докато се разтвори напълно.
  2. В купа се смесват брашното, кафявата захар, подправките и набухвателите.
  3. В друга купа се разбиват с миксер яйцата с кристалната захар за около 3-4 минути.
  4. Към разбитите яйца се добавят постепенно от сухата смес и портокаловият сок като се бърка с лъжица. Накрая се добавя и олиото. Обърква се добре и се излива в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Пече се в предварително загрята на 170 градуса С фурна за 50 минути.
  5. Приготвя се глазурата от шоколада и сметаната като се загряват на водна баня или в микровълновата фурна и се бърка докато се разтопи шоколада и се получи хомогенна смес.
  6. Излива се глазурата върху кекса и се поръсва със смлени орехи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар