24 март 2013

Картофени топчета


За около 40-45 топчета:
500 г картофи

80 г масло
250 мл.вода
1 ч.ч. (от 200 мл) брашно
щипка сол
2 яйца

  1. Картофите се белят, нарязват на едри парчета, заливат се с вода да ги покрие и се слагат в микровълнова фурна на пълна мощност да се сварят за 20 минути.
  2. Водата, маслото и солта се слагат в тенджера на котлона. Като заври течността се изсипва наведнъж брашното и се бърка с дървена лъжица 1-2 минути докатостане на топка тестото. Изсипва се в купа и се оставя за няколко минути да изстине. Към изстиналото тесто се добавят яйцата едно по едно като се бърка с миксер.
  3. Сварените картофи се намачкват с вилица и се добавят към тестото. Прибавя се 1 ч.л.сол и всичко се разбърква добре.
  4. Правят се топчета с помощта на 2 лъжички и се слагат в горещо олио да се пържат на умерен огън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар