300 г замразени горски боровинки
1 суп.л. петмез
2 суп.л. (15 г) чиа
80 г фини овесени ядки
130 г бадеми
1 ябълка (около 100 г)
3 фурми без костилки
5 суп.л. портокалов сок
5 суп.л. кокосова захар
5 суп.л. кокосови стърготини
1. Боровинките се слагат в тенджерка на котлона. Варят се на умерен огън за 10 минути, след което се добавят петмезът и чиата и се оставя още 5 минути да ври като се разбърква от време на време. Оттегля се от котлона и се оставя да изстине.
2. Овесените ядки и бадемите се смилат на брашно и се изсипват в купа.
3. Ябълката и фурмите, заедно с 2 суп.л. вода се блендират или накълцват с чопър. Добавят се към смлените ядки. Добавят се и кокосовата захар и портокаловият сок. Разбърква се добре с лъжица.
4. В правоъгълна форма за кекс (около 23х10 см), покрита с хартия за печене, се изсипва 2/3 от тестото. Върху него се излива и разпределя боровинковото сладко.
5. Към останалото тесто се добавят кокосовите стърготини и се разбърква. Внимателно се разпределя върху сладкото.
6. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 30-35 минути.
7. Като изстине се нарязва на 10 парчета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар