26 април 2023

Кюфтенца със зеленчуци и коприва

За 14-15 бр.:
200 г карфиол
2-3 картофа (около 250 г)
1-2 моркова (около 200 г)
около 250 г коприва
2 стръка зелен лук
1 стрък пресен чесън
1 шепа пресен джоджен
1/2 ч.л.сол
80 г смлени бадеми

1. Копривата се измива и бланшира в гореща вода за не повече от 30 секунди след което се измива със студена вода. Отцежда се много добре от водата и се нарязва на ситно. 

2. Карфиола, картофите и морковите се сваряват на пара за 15-20 минути (аз ги сварих в мултикукър под налягане за 3 минути) и горещи се намачкват с вилица. Добавят се солта, нарязаните на ситно чесън, лук, джоджен и копривата. Разбърква се всичко добре и се оформят топчета. Всяко се овалва в смлените бадеми и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. 

3. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 25 минути.

Заб.Получават се доста меки кюфтета. Ако желаете да са по-твърди може да добавите и в сместа смлени бадеми (или други семки или ядки), нахутено брашно или овесени ядки. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар