27 юни 2020

Кюфтета от елда със зеленчуков сос


За 14-15 кюфтета:
1 ч.ч. (130 г) елда
50 г орехи
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 суп.л.червен пипер
1 ч.л.сол
1/2 връзка магданоз
черен пипер
пресен риган и джоджен

За соса:
1 глава лук
2-3 моркова
1-2 зелени пиперки
1-2 червени пиперки
1 кг домати
4-5 скилидки чесън
пресен босилек
1/2 ч.л.сол

1. Елдата се залива с вода и се оставя да престои 10-12 часа. След това се измива добре и заедно с 300 мл вода се слага да ври за 10 минути на умерен огън. Тенджерата се оттегля от котлона и се захлупва докато елдата поеме цялата вода и се охлади.
2. Към охладената елда се добавят накълцаните орехи и подправки. Разбърква се добре с лъжица. Оформят се кюфтенца, които се нареждат в тава покрита с хартия за печене.
3. Печат се 30-35 минути на 180 градуса С.
4. Приготвя се сосът като лукът, морковите и пиперките се нарязват на парченца. Заедно със солта и малко вода се задушават докато омекнат (около 15-тина минути, като още на 2-3 пъти се добавя по малко вода). Добавят се настърганите (блендирани) домати. Оставят се на умерен огън около 25 минути, след което се добавят нарязаният босилек и чесън. След 5 минути сосът се пасира и сервира с кюфтетата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар