01 март 2023

Кисело мляко от кашу и бадеми

100 г бадеми
100 г кашу
2 пакетчета закваска за веган йогурт

1. Ядките се заливат с вода (в отделни купички) и се оставят да преседят 12 часа.

2. Бадемите се измиват, белят и разбиват за няколко минути в блендер с 400 мл вода. Полученото бадемово мляко се загрява до температура 37÷39 градуса С и се смесва с 1 пакетче закваска. Така разбърканото със закваската мляко се разсипва в 2-3 бурканчета. Затварят се с капачките и се прибират на място където е около 37-39 градуса С . (Аз ги сложих в мултикукъра. По описание на пакетчето за да се закваси млякото трябва да стои 8÷10 часа на 37÷39 градуса С. Тъй като нямам програма за кисело мляко на мултикукъра ги сложих на програма Sous Vide (Су Вид), защото там може да се използват ниски температури, така че нагласих на 39 градуса за 9 часа. И след 9-те часа прибрах в хладилника. Там преседя 9 часа преди да отворя за проба.

3. По същият начин се приготвя и киселото мляко от кашу.

(В дясното бурканче е млякото от бадеми, а в лявото от кашу).

Няма коментари:

Публикуване на коментар