20 март 2016

Картофена запеканка със спанак


1,5 кг картофи
6-7 суп.л.олио
100 мл прясно мляко
2 яйца
1 суп.л.сол
черен пипер

300 г спанак
4 сварени яйца
200 г заквасена сметана
200 г сирене

100 мл прясно мляко
120 г кашкавал

1. Картофите се сваряват с обелките. Още топли се белят и намачкват с вилица. Смесват се с олиото, млякото, яйцата, солта и пипера. Разбърква се всичко и половината се изсипва в тавичка намазана с олио.
2. Спанакът се бланшира за 1-2 минути във вряща вода, след което се нарязва и смесва с нарязаните на парченца варени яйца, заквасената сметана и натрошеното сирене.
3. Плънката се изсипва върху картофите и отгоре се разпределят останалите картофи.
4. Кашкавалът се настъргва и се разбърква с прясното мляко. Излива се върху картофите.
5. Запеканката се пече около 35-40 минути(докато се запече кашкавала) на 200 градуса С.

Печени кюфтета от кайма и тиквички


850 г свинска кайма
400 г тиквички
1 морков
1 глава лук
2 яйца
1 суп.л.сол
1/2 връзка магданоз


1. Каймата се смесва с настърганите и добре отцедени тиквички, настърганите морков и лук, яйцата, солта и магданоза.
2. Оформят се кюфтета и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.
3. Пекат се на 200 градуса С за около 35 минути.

Млечна майонеза



150 мл прясно мляко
300 мл олио
3/4 ч.л.сол
сокът на половин лимон

1. Млякото, олиото и солта се изсипват в по-висок съд. С помощта на пасатор се приготвя майонезата като бъркалката се поставя на дъното, включва се и много бавно се изтегля нагоре докато побелее и се сгъсти сместа.
2. Готовата майонеза се овкусява с лимоновият сок.