28 февруари 2016

Кекс с белтъци, локум и орехи


6 белтъка
200 г захар
200 г брашно
1 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
100 мл олио
1 кутия (140 г) локум
100 г орехи

1. Белтъците се разбиват с миксер на сняг. Постепенно се добавя захарта като се продължава разбиването с миксера.
2. Брашното се разбърква с бакпулвера и ванилията. Постепенно се добавя към разбитите белтъци, като се редува с олиото. Бърка се внимателно с дървена лъжица.
3. Орехите се натрошават, локумът се нарязва на парченца. Добавят се към тестото и се разбърква добре.
4. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 30-35 минути.

Картофи "Болонезе"



1 кг картофи

600 г кайма
1 глава лук
1 морков
1/2 консерва домати
1 ч.л. сол
1 ч.л. чубрица

200 мл прясно мляко
100 г кашкавал

1. Картофите се сваряват, белят се и се режат на колелца. Нареждат се в намазана с олио тава. Посоляват се.
2. Нарязаните на парченца лук и морков се задушават с малко олио и солта. Добавя се каймата, разбърква се добре и се задушава докато изври течността.
3. Добавят се доматите и чубрицата. Вари се 10-тина минути и се разпределя върху картофите.
4. Млякото се разбърква с настърганият кашкавал и се излива върху каймата.
5. Пече се на 200 градуса С около 30 минути.


21 февруари 2016

Сурова торта "Гараш"


За блата:
300 г орехи
200 г фурми
100 мл. вода
2 суп.л.какао
5 суп.л.кокосово масло

За крема:
300 г сурово кашу
200 мл. вода
6 суп.л.какао
5 суп.л.мед
8 суп.л.кокосово масло

какао за поръсване

1. Фурмите се пасират с водата и се разбъркват с натрошените орехи, какаото и кокосовото масло.
2. Ринг за торта се слага в чиния, отваря се на около 22-24 см. и вътре се изсипва сместа за блата. Разстила се равномерно по дъното и се прибира в хладилника докато приготвяте крема.
3. Кашуто за крема трябва да се накисне във вода за 8-10 часа. След което се изсипва в блендер, добавят се водата, какаото, меда и маслото. Всичко се блиндира докато се получи хомогенна смес и се изсипва върху блата. Оставя се да отлежи поне 12 часа.
4. Маха се ринга и тортата се поръсва с какао.

Бухти с мая


350 - 400 г брашно
300 мл топла вода
1 пак.суха мая
1 яйце
1 суп.л.захар
1 ч.л.сол

олио за пържене

1. Маята се разтваря в 100 мл вода и се оставя за малко да шупне.
2. В купа се сипва 350 г брашно, прави се кладенче и вътре се изсипват всички продукти и шупналата мая. Разбърква се с лъжица много добре тестото. Ако е много рядко се добавя още около 50 г брашно. Трябва да се получи гъсто тесто, от което да може да се гребе с лъжица.
3. Купата се покрива с кърпа и тестото се оставя на топло за 1 час.
4. В горещото олио се изсипва по 1 суп.л.от тестото и се пържи от двете страни.

Маслени овесени бисквитки


За около 30 бр.:
115 г масло
40 г кафява захар
40 г мед
100 г овесени ядки
1 яйце
50 г сушени боровинки
100 г орехи
100 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л.бакпулвер


1. Омекналото масло, захарта и меда се разбъркват с лъжица. Добавят се овесените ядки и яйцето.
2. Орехите се натрошават и се добавят заедно с боровинките. Разбърква се. Накрая се добавят брашното и бакпулвера.
3. От полученото гъсто тесто се оформят бисквитки и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.
4. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 15-18 минути.