16 април 2015

Сурова торта с ябълки и ядки


За блата:
2 ябълки (около 300-350 г)
300 г натурални фурми
300 г орехи

За крема:
200 г кашу
2 суп.л.мед
4 ч.л.разтопено кокосово масло
50 г кокосови стърготини

канела за поръсване

1. Орехите се накисват за 4-5 часа във вода, а кашуто за 2 часа.
2. Ябълките се настъргват на едро ренде. Фурмите се измиват, белят, махат се костилките им, слагат се в блендер и заедно със 100 мл вода се блиндират докато станат на каша.
3. Орехите се начукват или накълцват на парченца и се смесват с настърганите ябълки и кашата от фурмите. Всичко се разбърква добре и се изсипва в чиния. Оформя се блат с диаметър около 20 см.
4. В блендер се поставят накиснатото кашу, меда, кокосовото масло и 150 мл вода. Всичко се блиндира добре и се изсипва в купа. Добавят се кокосовите стърготини и се разбърква. Изсипва се върху блата и се разпределя равномерно.
5. Тортата се поръсва отгоре с канела.

Пролетна крем-супа


3 картофа
3 моркова
2 червени чушки
1/2 глава броколи
150 г коприва
1 суп.л.сол
50 г слънчогледови семки
сокът на половин лимон

1. Копривата се изчиства и попарва във вряща вода за кратко.
2. Морковите, картофите и чушките се нарязват на парчета, добавя се броколито разделено на розички и попарената коприва. Налива се вода колкото да покрие зеленчуците и се слага да ври 45-50 минути, след което всички зеленчуци се пасират. Посолява се.
3. Слънчогледовите семки се киснат за около час във вода, след което се накълцват в чопъра и се смесват с лимоновият сок. Получената смес се изсипва в супата, разбърква се и се оттегля от котлона.