23 декември 2014

Бисквитки с шоколадови парченца и овесени ядки


За около 50 бр.:
115 г брашно
1/2 ч.л.сода бикарбонат
1/4 ч.л.бакпулвер
1/4 ч.л.сол

115 г масло
115 г пудра захар
50 г кафява захар
1 яйце

75 г овесени ядки
150 шоколадови топчета(или шоколад нарязан на парченца)

1. В купа се смесват брашното, содата,бакпулвера и солта.
2. Омекналото масло и двата вида захар се разбиват с миксер за 3-4 минути. Добавя се яйцето и се разбива за още 1-2 минути.
3. Брашнената смес се добавя на 2-3 пъти към маслото и се разбърква добре с лъжица. Накрая се добавят овесените ядки и парченцата шоколад. Разбърква се добре.
4. От полученото тесто се изсипва по 1 ч.л. на около 2.5 см едно от друго в тава, покрита с хартия за печене.
5. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С за 10-12 минути.

03 декември 2014

Брауни с шоколад и фурми

250 г фурми
150 г масло
250 мл гореща вода
1 ч.л.сода бикарбонат
200 г кафява захар
150 г брашно
70 г какао
4 яйца
120 г натурален шоколад

1. На фурмите се махат костилките и се накълцват на ситно. Добавя се маслото, нарязано на парченца, содата и се залива с горещата вода. Разбърква се с лъжица докато се разтопи маслото.
2. Добавя се захарта и отново се разбърква с лъжицата докато се разтвори и захарта.
3. Последователно се добавят и брашното, какаото, яйцата и накълцаният шоколад. Всичко се разбърква добре с лъжица и се изсипва в правоъгълна тава (20х30 см), покрита с хартия за печене.
4. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 30 минути.