28 септември 2014

Ябълков сладкиш с фурми и овесени ядки

1 ябълка (около 200 г)
120 г фурми
2 суп.л.мед

100 г овесени ядки
170 г брашно
100 г кокосова захар
2 суп.л.мед
1 ч.л.сода бикарбонат
150 г масло

1. Ябълката се изчиства и нарязва на парченца. Заедно с меда и 2 суп.л.вода се задушава за 5 минути на котлона.Добавят се нарязаните на парченца фурми и се вари още 5 минути като се разбърква за да не загори.
2. В купа се разбъркват овесените ядки, брашното, захарта и содата. Добавят се меда и разтопеното масло и се разбърква с лъжицата.
3. В кръгла тава (22 см) се изсипва половината от брашняната смес и се заравнява с лъжица по дъното. Отгоре се разпределя ябълковата смес и се покрива с останалата брашняна смес.
4. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 30 минути.

Яйца с домати, спанак и сирене

500 г домати
150 г пресен спанак
300 г сирене
6-8 яйца
3 суп.л.олио
сол

1. Спанакът се бланшира за 3-4 минути във вряща вода. Оставя се леко да се охлади и се накълцва.
2. В по-дълбок тиган се смесват спанака и нарязаните на кубчета обелени домати. Добавя се олиото и солта и се разбърква.
3. Задушава се докато почти се изпари течността. Отгоре се нарежда нарязаното на парченца сирене и се чукват яйцата едно до друго върху сиренето. Ястието се задушава още 4-5 минути и се оттегля от котлона.


Салата с домати и авокадо

2 домата
1 авокадо
1 малка глава червен лук
3 суп.л.зехтин
3 суп.л.лимонов сок
сол
2 суп.л.накълцани бадемови ядки

1. Доматите се белят и нарязват на кубчета. Авокадото се бели и нарязва на парченца. Лукът се реже на тънки полумесеци.

2. Доматите се разбъркват с авокадото и лукът. Салатата се полива със зехтина, лимоновият сок и солта. Разбърква се и се сервира в чиния. Най-отгоре се поръсва с бадемите.

27 септември 2014

Пъстърва с домати, червени пиперки, броколи и бадеми

4 пъстърви
500 г домати
2 червени пиперки
500 г броколи
сол
3 суп.л.олио
шепа накълцани бадеми

1. В тава се изливат настърганите домати, нарязаните на парченца пиперки и броколите. Посолява се, добавя се олиото и всичко се разбърква добре.

2. Пече се на 200 градуса С 30 минути. Нарежда се изчистената риба между соса, поръсва се с бадемите и се пече още 30-40 минути.

Кекс с моркови

2 яйца
150 мл олио
110 г мед
85 г брашно
85 г пълнозърнесто брашно
2 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.канела
50 г натрошени орехи
50 г стафиди
180 г(2-3 бр.) настъргани моркова

1. Яйцата, меда и олиото се разбъркват с вилица.
2. В купа се смесват двата вида брашно, бакпулвера и канелата. Добавят се към яйцата и се разбърква с лъжица. Накрая се добавят орехите, стафидите и морковите. Всичко се разбърква добре и се изсипва в къргла тава (22-24 см), покрита с хартия за печене.
3. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 25-30 минути.

23 септември 2014

Овесени бисквитки

За около 30-35 бр.:
200 г фини овесени ядки
10 фурми
5 сушени сини сливи
200 мл вода
100 г натрошени белени бадеми
40 г кокосови стърготини
90 г стафиди
50 г мед
30 г какаово масло
20 г кокосово масло
1 суп.л.какао

1. Фурмите, сините сливи и водата се пасират с пасатор или блендер. Добавят се към овесените ядки. Добавят се и останалите продукти и всичко се разбърква добре с лъжица.
2. В тава, покрита с хартия за печене се оформят бисквитките, като се поставя кръгъл ринг, вътре се изсипва 1 суп.л.от сместа, притиска се добре по дъното и ринга се маха.
3. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса за 20-25 минути.

Ръжено-пълнозърнести питки с ядки

200 г пълнозърнесто брашно
200 г ръжено брашно
1 пак.суха мая
1 ч.л.сол
1 ч.л.мед
3 суп.л.зехтин
20 г тиквени семки
20 г слънчогледови семки
350 мл топла вода

1. В купа се изсипват двата вида брашно, разбъркват се и се прави кладенче. Вътре се изсипват последователно останалите продукти и се омесва тесто (ако е необходимо се добавя малко ръжено брашно), оставя се леко да лепне тестото.
2. Разделя се на 8 равни топчета, които леко се сплескват и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. Покриват се с кърпа и се оставят за 1 час да втасат.
3. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 20-22 минути.

Кетчуп

3 кг домати
200 г захар
50 г сол
80 г оцет
60 г нишесте
400 мл вода
босилек
чубрица

1. Доматите се настъргват и се прецеждат така, че да останат без семките (или се смилат в сокоизтисквачка). Слагат се на котлона да поизври водата им (около 40 минути).
2. Захарта, солта и оцета се разбъркват и добавят към доматите. Добавят се и подправките.
3. Нишестето се разбърква със студената вода и се добавя към доматите. Оставят се да се варят още 30-40 минути (докато се посгъсти сместа).

17 септември 2014

Кекс със сладко от сини сливи


2 яйца
180 г захар
110 г олио
210 г кисело мляко
1 ч.л.сода бикарбонат
250 г брашно
1 бурканче сладко от сини сливи

1. Яйцата и захарта се разбиват с вилица. Добавя се олиото и се разбърква с лъжица.

2. Киселото мляко се смесва със содата.

3. Към яйчната смес започва да се добавя от брашното и шупналото кисело мляко като се бърка с лъжица.

4. Най-накрая се добавя сладкото.

5. Готовото тесто се изсипва в правоъгълна тава, около 20х30 см, покрита с хартия за печене. 

6. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 35-40 минути.