06 май 2014

Бишкотена торта с течен шоколад и заквасена сметана

400 г течен шоколад
600 г заквасена сметана
36 бишкоти
300 мл прясно мляко
1 суп.л.какао
3 суп.л.захар


  1. Заквасената сметана се смесва с течният шоколад като се разбърква с лъжица.
  2. Млякото се затопля и се разбърква с какаото и захарта.
  3. В квадратна тавичка (около25х25 см) се нареждат 18 бишкоти, като се потапят преди това в млякото. Покриват се с половината крем и отгоре се нареждат другите бишкоти, също потопени преди това в млякото. Намазват се с останалият крем и тортата се оставя за няколко часа в хладилника.

04 май 2014

Бърза питка със сирене и кашкавал

1 яйце
180 г кисело мляко
1 ч.л.бакпулвер
½ ч.л.сол
4 суп.л.олио
250-270 г брашно

50 г сирене
50 г кашкавал
20 г масло


  1. В купа се разбъркват яйцето и млякото. Добавят се бакпулверът, солта и олиото и се разбърква отново. Постепенно се добавя брашното докато се замеси меко, малко лепнещо тесто. Изсипва се в тава, покрита с хартия за печене. С намазнени ръце се разстила в кръгла форма. Отгоре се поръсва с натрошеното сирене и настърганият кашкавал.
  2. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 25 минути. Още гореща се намазва отгоре с масло.

03 май 2014

Пица с броколи, маслини и моцарела

За тестото:
130 мл топла вода
70 мл олио
½ ч.л.сол
½ ч.л.захар
1 пак.суха мая
250-300 г брашно

За плънката:
200 г крема сирене
2 суп.л.заквасена сметана
½ ч.л.сол
400 г замразено броколи
400 г моцарела
10-тина маслини

1. В купа се изливат водата и олиото. Изсипват се маята, солта и захарта и всичко се разбърква с лъжица. Постепенно се добавя брашното докато се замеси меко тесто. Оставя се за час да втаса.

2. Броколите се бланшират във вряща подсолена вода за 3-4 минути. Крема сиренето се разбърква със сметаната и солта. Маслините се накълцват на парченца, а моцарелата се нарязва на филийки.

3. Втасалото тесто се разстила в кръгла тава (около 32 см). Пече се 10 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна.б Изважда се от фурната и се намазва с крема сиренето и сметаната. Поръсва се с броколите и парченцата маслини. Отгоре се нареждат филийките моцарела.

4. Пече се още 30 минути на 180 градуса С.

Чийзкейк в чашка

За 9-10 чашки:
450 г заквасена сметана
200 г крема сирене
6 суп.л.пудра захар
15-16 какаови бисквити
½ бурканче сладко от боровинки
20 г смлени орехи

  1. Крема сиренето и пудрата захар се разбиват с миксер за 2-3 минути. Добавя се заквасената сметана и се разбива отново за кратко колкото да се смесят сметаната и сиренето.
  2. В чашките се слага по 1 суп.л.от крема, поръсва се с натрошените бисквити и се покрива с по още 1 суп.л. от крема. Отгоре се слага по 1 ч.л. сладко и малко смлени орехи.


Баница със спанак

4 стръка зелен лук
300 г пресен спанак
½ връзка магданоз
1 ч.л.сол
3 яйца
300 г сирене
400 г (15-16 листа) кори за баница
олио

За заливката:
2 яйца
150 г заквасена сметана
5 суп.л.прясно мляко

1. Накълцаният зелен лук се задушава в 2-3 суп.л.олио. Добавят се солта и накъсаният спанак. Задушава се докато изври течността. Добавя се накълцаният магданоз, разбърква се и се оставя да се охлади. Добавят се яйцата и натрошеното сирене, и се разбърква с лъжица.

2. В намазана с олио тава се слага един лист от корите, полива се с 1 суп.л.олио, покрива се с втори лист, отново се намазва с олио и се покрива с трети лист. Изсипва се ¼ от плънката и се разпределя върху корите. И така на всеки 3 листа се слага от плънката, като най-отгоре се завършва с листи.

3. Баницата се нарязва на парчета и се залива с яйцата, разбъркани със сметаната и прясното мляко.

4. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 40-45 минути.

Мляко с грис и шоколад

1 л прясно мляко
100 г грис
100 г кристална захар
2 ванилии
80 г натурален шоколад
сушени череши

  1. Млякото се слага да заври. Гриса се смесва със захарта и ванилиите и постепенно се изсипва във врящото мляко като се бърка през цялото време с дървена лъжица. Оставя се да ври 5 минути, като се разбърква с лъжица. Малко преди да се оттегли от котлона се добавя шоколада и се разбърква докато се разтопи. Разсипва се в чаши, слагат се по 4-5 сушени череши отгоре и се оставя да се охлади.