28 април 2014

Бисквитена торта с ябълки и заквасена сметана

1 кг ябълки
200 г кристална захар
100 мл вода
40 г масло
200 г заквасена сметана

2,5 пакета какаови бисквити „Роден край“
100 мл прясно мляко

200 г заквасена сметана
50 г пудра захар
50 г смлени орехи

  1. Ябълките се белят и режат на парченца. Заедно със захарта, водата и маслото се задушават докато омекнат и се изпари течността. Оставят се да се охладят и се смесват със заквасената сметана.
  2. В чиния се слага ринг за торта и на дъното се редят 1 ред бисквити, топнати за кратко в прясното мляко. Покриват се с половината ябълки. Покриват се с втори ред бисквити и останалите ябълки. Слага се трети ред бисквити.
  3. Заквасената сметана се разбърква с пудрата захар и се покриват бисквитите с нея. Поръсва се със смлените орехи и се прибира в хладилника да стегне поне за 2 часа преди да се махне ринга.


Зелена салата с чери домати, крема сирене и орехов дресинг


За 4 порции:
1 зелена салата
300 г чери домати
2 краставици
4 сварени яйца

За топките от сирене:
200 г крема сирене
50 г сирене
50 г кашкавал
50 г натрошени орехи

За дресинга:
20 г смлени орехи
8-9 суп.л.зехтин
1 ч.л.сол


  1. Сиренето и кашкавалът се настъргват и се смесват с крема сиренето. Добавят се орехите и всичко се разбърква добре с лъжица.
  2. Приготвя се дресинга като смлените орехи се разбъркват със зехтина и солта.
  3. Зелената салата се подсушава и накъсва на парченца, овкусява се с половината дресинг и се разбърква. Доматите се нарязват на половинки, яйцата на четвъртинки, а краставиците на дълги парчета.
  4. В чинии се разпределя зелената салата, около нея се нареждат нарязаните домати, краставици, яйца и топки от крема сиренето. Отгоре се полива с останалият дресинг.

27 април 2014

Топла салата с кус кус

2 тиквички
1 червена пиперка
1 глава лук
2 домата
1 ч.л.сол
3-4 суп.л.олио

200 г кускус
7-8 суп.л.зехтин
сокът на половин лимон
1 ч.л.сол

10-15 маслини

125 г моцарела
пресен босилек
1-2 суп.л.зехтин
сол


  1. Тиквичките и пиперката се нарязват на парченца, лукът на полумесеци, а доматите се почистват от семките и се нарязват и те на парченца. Всички зеленчуци се изсипват в тавичка, посоляват се, поливат се с олиото и се разбъркват. Пекат се на 250 градуса С за 20-25 минути.
  2. Кускусът се сварява в 600-700 мл вода. Зехтинът се разбърква с лимоновият сок и солта и се изсипва при горещият кускус. Добавят се и маслините. Разбърква се добре и се изсипва в чиния. Покрая се разпределят печените зеленчуци.
  3. Моцарелата се нарязва на филийки и се нарежда върху кускусът. Босилекът се накълцва на ситно, разбърква се с със зехтина, посолява се и се излива върху салатата.   

22 април 2014

Шоколадова бисквитена торта с маскарпоне

 3 пакета какаови бисквити “Роден край“ (450 г)
200 мл прясно мляко
500 г маскарпоне
400 г течен шоколад
30 г бял шоколад

  1. Маскарпонето и течният шоколад се разбиват с миксер докато се получи пухкав крем.
  2. В плоска чиния се поставя ринг за торта и на дъното се нареждат ¼ от бисквитите, топнати за кратко в прясното мляко. Намазват се с ¼ от крема. И така се нареждат 4 реда бисквити и 4 реда крем. Оставя се тортата на хладно за няколко часа, след което се маха ринга и се настъргва белият шоколад отгоре.


20 април 2014

Сладкиш с извара и сладко от череши

За блата:
200 г брашно
80 г захар
1 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
125 г масло
1 яйце

За пълнежа:
50 г масло
150 г захар
4 яйца
2 суп.л.нишесте
550 г извара
1 бурканче сладко от череши


  1. В купа се изсипват брашното, захарта, бакпулвера и ванилията. Разбърква се с лъжица. Добавя се нарязаното на парченца студено масло и яйцето, и с пръсти се омесва тесто.
  2. Тестото се разстила в откопчаваща се форма за торта(24-26 см) като се разпределя и 3-4 см. по стените на формата.
  3. Мекото масло и захарта се разбиват с миксер за 2-3 минути. Добавят се яйцата и нишестето и отново се разбива. Накрая се добавя изварата и се разбива докато се получи еднородна смес. Получената смес се изсипва върху блата. Отгоре се разпределя сладкото и леко се разбърква с вилица.
  4. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 60-70 минути.

09 април 2014

Котлети от акула с домати и маслини

800 г акула
550 г домати
1 глава лук
3 суп.л.олио
10 маслини
1 суп.л.сол
1 ч.л.захар

Ситно нарязаният лук се задушава в олиото. Като омекне се добавят нарязаните на парченца домати, солта и захарта. Оставят се на слаб огън да поврат за 15-тина минути. Маслините се нарязват на парченца и се добавят при доматите. След 3-4 минути се добавят и парчетата риба. Ври още 20 минути на слаб огън и се оттегля от огъня.


Трицветна шоколадова торта

За блата:
4 яйца
200 г натурален шоколад
90 г масло
1 ч.л.нес кафе
80 г захар

За тъмният крем:
5 суп.л.гореща вода
2 суп.л.какао
200 г млечен шоколад
380 мл подсладена сметана

За светлият крем:
1 ч.л.желатин
1 суп.л.студена вода
170 г бял шоколад
380 мл подсладена сметана

50 г настърган черен шоколад за отгоре
  1. Натуралният шоколад, маслото и нес кафето се слагат в купа и се разтопяват на водна баня или в микровълнова фурна. Разбърква се докато се получи хомогенна смес и се оставя леко да се охлади. Добавят се 4-те жълтъка и се разбърква с лъжица. Белтъците и захарта се разбиват с миксер на сняг и след това се добавят на 3 пъти към шоколадовата смес. Разбърква се леко с дървена лъжица докато се разбърка добре. Изсипва се в откопчаваща се форма за торта (24 см), на която дъното е покрито с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С за 18-20 минути. Оставя се добре да се охлади.
  2. Какаото се разбърква с горещата вода докато се разтвори напълно. Млечният шоколад се разтопява на водна баня или в микровълновата фурна и се смесва с какаото. Подсладената сметана се разбива с миксер за 1-2 минути(не се разбива много за да не се сгъсти прекалено много), добавя се шоколадът и се разбива докато се смесят добре.
  3. Охладеният блат се слага в тортена чиния и се стяга с откопчаващата се форма. Отгоре се изсипва кафявият крем и се заравнява.
  4. Желатинът се разтваря във водата. ½ ч.ч.сметана се затопля на водна баня и се смесва с набъбналият желатин. Разбърква се докато се разтопи желатинът. Белият шоколад се разтапя на водна баня или в микровълновата фурна и се смесва със сметаната с желатина. Останалата сметана се разбива с миксер и се смесва с белият шоколад. Полученият крем се изсипва върху кафявият крем и се заравнява добре. Прибира се в хладилник поне за 2 часа, след което се поръсва с настърган шоколад и се маха откопчаващата се форма.


06 април 2014

Бутер пръчици с кашкавал

За около 48 бр.:
400 г бутер тесто
200 г кашкавал
1 яйце
червен пипер


  1. Бутер тестото се оставя да се размрази и се разточва докато се получи правоъгълник с размери около 30х40 см. Разрязва се по дължина на ленти широки около един пръст и след това по ширина на три части. Намазва се с разбито яйце.
  2. Кашкавалът се нарязва на тънки и дълги лентички, горе-долу със същите размери като лентичките бутер тесто, и се нареждат върху тестото. Навиват се на фитили и се нареждат в тава покрита с хартия за печене. Намазват се отново с разбитото яйце и се поръсват с червен пипер.
  3. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса С фурна за 11-12 минути.