27 март 2014

Киш с броколи

За тестото:
250 г брашно
135 г масло
1 яйце
1 ч.л.сол

За пълнежа:
400 г броколи(замразено)
1 морков
1 глава лук
3-4 суп.л.олио
1 суп.л.сол
125 г моцарела

За заливката:
3 яйца
250 г заквасена сметана
150 мл прясно мляко
½ ч.л.сол

1. В купа се изсипват брашното и солта, отгоре се накълцва на парченца студеното масло и с ръце се бърка докато стане брашното на трохи. Добавя се яйцето и се меси докато се получи тесто. Поставя се в торбичка и се прибира в хладилника за 20-тина минути.

2. Морковът се нарязва на колелца, а лукът на парченца, посоляват се и се задушават в олиото. Като омекнат морковите се добавят  броколите и се задушава отново докато остане само на мазнина. Оттегля се от котлона и се оставя за малко да се охлади.

3. Тестото се разточва и внимателно се прехвърля в кръгла тавичка (около 22 см) като се покрива дъното и 3-4 см по края. Изсипва се пълнежа и се покрива с парченца моцарела.

4. Яйцата се разбъркват със сметаната, добавя се млякото и солта и се полива киша.

5. Пече се на 190 градуса С за около 50-55 минути.

24 март 2014

Солени понички пълнени с крем от рикота и кашкавал


За 10 бр.:
За поничките:
2 яйца
250 мл прясно мляко
2 суп.л.масло
120 г брашно
½ ч.л.сол

За пълнежа:
250 г рикота
120 г кашкавал
3 кисели краставички
½ ч.л.сол

копър
4-5 маслини


  1. Яйцата и прясното мляко се разбиват с тел или миксер. Добавя се маслото и се разбърква отново. Брашното се смесва със солта и се добавя на 3-4 пъти към яйчната смес. Тестото се разлива във формички за мъфини, намазани с масло (напълва се на около 1 пръст под ръба на формичката).
  2. Пекат се в предварително загрята на 190 градуса С за 20 минути. Издуват се много при печенето, но след това спадат. И после като се извадят от формичките, поничките се обръщат обратно и в образувалата се дупка отдолу се слага по 1 суп.л.от пълнежа.
  3. Рикотата се разбърква със ситно настърганият кашкавал, нарязаните на малки парченца краставички и солта. И с този крем се пълнят поничките.
  4. Отгоре се украсяват с парченца маслини и стръкче копър.

Бисквитено руло с орехи и кафе

300 г бисквити („Роден край“ какао)
2 суп.л.какао
50 г смлени орехи
80 г масло
2 суп.л.бейлис
100 г млечен шоколад
150 мл кафе еспресо

За крема:
130 г масло
4 суп.л.пудра захар
2 суп.л.бейлис
120 г смлени орехи

150 мл подсладена сметана
30 г орехи


  1. Бисквитите се смилат или натрошават на ситно. Смесват се с какаото и смлените орехи. Шоколадът се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна и се добавя към бисквите, разбърква се. Добавят се кафето, разтопеното масло и бейлиса. Всичко се омесва добре и се изсипва върху парче хартия за печене(или алуминиево фолио). Покрива се с втори лист хартия и се разточва с точилката във формата на правоъгълник.
  2. Мекото масло се разбърква със смлените орехи, пудрата захар и бейлиса и се нанася на равен пласт върху бисквитите. Навива се на стегнато руло с помощта на хартията за печене. Прибира се в хладилника поне за час.
  3. Охладеното руло се прехвърля в продълговата чиния, украсява се с разбитата сметана и се поръсва със запечените орехи.


22 март 2014

Ябълкови кифлички


За тестото:
450 г брашно
1 пак.суха мая
½ ч.ч.кисело мляко
1 ч.ч.(200 мл) топла вода
4 суп.л.олио
2 суп.л.захар
½ ч.л.сол

За пълнежа:
2 ябълки
120 г кафява захар
50 г масло
80 г стафиди
80 г натрошени орехи

пудра захар


  1. Маята се разбърква с малко брашно, добавя се от топлата вода докато се получи кашичка и се оставя за 10 минути да шупне.
  2. В купа се изсипва брашното, прави се кладенче и вътре се изсипват шупналата мая, киселото мляко, останалата вода, олиото, солта и захарта. Замесва се меко тесто, поръсва се с малко брашно и се оставя за около час – час и половина да втаса.
  3. Ябълките се белят и нарязват на парченца. Слагат се в тенджера, добавят се захарта и маслото и се задушава на слаб огън докато поизври течността. Добавят се стафидите и се задушава докато изври цялата течност. Оттегля се от котлона, добавят се орехите и се оставя да изстине.
  4. Втасалото тесто се разделя на 24 топчета. Всяко се разстила с пръсти, поставя се по средата 1 суп.л. от плънката и се завива на кифличка. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Оставят се за около 45 минути да втасат отново.
  5. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С за около 20 минути.
  6. Още горещи се намазват с прясно мляко и се поръсват с пудра захар.

18 март 2014

Макарони със спанак, сирене и моцарела

300 г макарони

За плънката:
500 г пресен спанак
1 връзка зелен лук
4 суп.л.олио
1 ч.л.сол
1 суп.л.брашно
180 мл прясно мляко
200 г сирене

За заливката:
2 яйца
270 мл прясно мляко

125 г моцарела

  1. Почистеният спанак се бланшира за 3-4 минути във вряща подсолена вода. Отцежда се добре от водата и се оставя да изстине. Нарязаният на ситно зелен лук се запържва за кратко в олиото, добавя се накълцаният спанак и солта, и се разбърква докато се изпари течността. Брашното се разбърква с прясното мляко и се добавя към спанака. Бърка се 2-3 минути и се оттегля от котлона. Оставя се леко да се охлади, след което се добавя натрошеното сирене и всичко се разбърква добре.
  2. Макароните се сваряват във вряща подсолена вода. Отцеждат се от водата и половината се изсипват в тавичка, намазана с олио. Разпределя се плънката върху тях и отгоре се покриват с останалите макарони.
  3. Двете яйца се разбиват с вилица, добавя се прясното мляко, разбърква се добре и се излива върху макароните.
  4. Запичат се за 20 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна, покриват се макароните с моцарелата, нарязана на филийки и се допича за още 10 минути.



16 март 2014

Рулца със спанак


За тестото:
420 г брашно
1 пак.бакпулвер
1 ч.л.сол
100 г масло
60 мл олио
180 мл прясно мляко
1 яйце

За плънката:
200 г замразен спанак
1 червена глава лук
3 суп.л.олио
200 г сирене
½ ч.л.сол
магданоз
60 г орехи

1 яйце за намазване


  1. В купа се смесват брашното, бакпулвера и солта.
  2. В друга купа се разбъркват разтопеното масло, олиото, млякото и яйцето. На 3-4 пъти се добавя брашното и се замесва тесто. Тестото се слага в торбичка и се прибира в хладилника за 30-40 минути.
  3. Спанакът и накълцаният лук се задушават с олиото на котлона. Като се изпари течността се оттегля от котлона и се оставя да изстине. Добавят се натрошеното сирене, солта, магданоза и накълцаните орехи. Разбърква се всичко много добре.
  4. Отлежалото тесто се разточва във формата на правоъгълник (около 35 на 45 см.). Намазва се с плънката и се завива на стегнато руло от към по-дългата страна. С остър нож се нарязва на филийки. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Намазват се с леко разбито яйце и се пекат за около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна.

04 март 2014

Крекери с маслини

5-6 обезкостени маслини
100 мл вода
100 мл зехтин
1 ч.л.сол
250-300 г брашно


  1. Маслините се накълцват много на ситно или се пасират. Изсипват се в купа, добавят се водата, зехтина и солта и се разбърква. Добавя се 250 г брашно (ако е необходимо още малко се добавя) и се омесва меко тесто. Слага се тестото в торбичка и се оставя 25-30 минути да престои на стайна температура.
  2. Разделя се тестото на 2 топки. Всяка се разточва върху хартия за печене на много тънък лист. Нарязва се с нож на триъгълници и се слага с хартията да се пече в предварително загрята на 180 градуса С.
  3. Крекерите се пекат около 15-20 минути.