23 февруари 2014

Кифлички със сладко

250 мл прясно мляко
2 пак.суха мая
750 г брашно
5 яйца
8 суп.л.захар
5 суп.л.олио
2 ванилии

1 бурканче сладко



  1. Маята се разтваря в топлото мляко и се оставя за 15-20 минути.
  2. Яйцата, без единият жълтък, и захарта се разбиват за кратко с вилица.
  3. 700 г брашно се изсипва в купа, прави се кладенче и вътре се изсипват млякото с маята, яйцата, олиото и ванилията. Замесва се меко тесто, като ако е необходимо се добавя още малко брашно. Поръсва се с малко брашно и се оставя за час и половина да втаса.
  4. Втасалото тесто се разделя на 32 топчета. Всяко топче се разстила на правоъгълник с длани, в центъра се слага по ½ ч.л. от сладкото и се завива на руло, а след това на фитил и се оформя във формата на кифличка. Нареждат се в 2 тави, покрити с хартия за печене. Покриват се с кърпа и се оставят за 40-45 минути да втасат.
  5. Втасалите кифлички се намазват с отделения жълтък, разбъркан с 2 суп.л.прясно мляко.
  6. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 15 минути.

Салата с авокадо и моцарела

1 салата айсберг
1 авокадо
1 морков
250 г мини моцарела
10 маслини
сокът на половин лимон
олио
сол

Морковът се настъргва на едро ренде, салатата айсберг се реже на тънки ивици, а авокадото – на полумесеци. Добавят се маслините и мини моцарелата. Полива се с лимоновият сок, олиото и солта и се разбърква добре.

Ригатони с грах и крема-сирене

250 г ригатони
400 г консервиран грах
250 г сирене за мазане(“Hochland”, “Филаделфия“)
250 мл прясно мляко
40-50 г масло
1 ч.л.сол
150 г кашкавал

  1. Макароните се сваряват за 10 минути.
  2. Граха, сиренето, млякото и солта се слагат в дълбок тиган на котлона и се варят за 4-5 минути. Добавят се маслото и макароните, разбърква се добре и се готви още 2-3 минути.
  3. Разсипват се в чинии и се поръсват обилно с настърган кашкавал.


22 февруари 2014

Крем супа от тиквички

4 тиквички (около 800 г)
2-3 картофа (около 300 г)
1 морков
4-5 суп.л.олио
1 суп.л.сол

200 г заквасена сметана
50 г масло

200 г сирене

За крутоните:
1 франзела
25 г масло
шарена сол


  1. Морковът се реже на колелца и заедно с олиото се задушава на умерен огън. Добавят се нарязаните на по-едри парчета тиквички и солта. Задушават се за 2-3 минути. Добавят се нарязаните на 6-8 парчета картофи, разбърква се и се добавя 1,5 л.топла вода. Оставя се супата да ври на слаб огън за около 50 минути, след което се оттегля от огъня и всичко се пасира. Връща се на огъня, добавят се сметаната и маслото и се оставя за още 5 минути да поври.
  2. Франзелата се нарязва на парченца и заедно с маслото и шарената сол се слага в тиган на котлона. Препича се за около 5 минути като се разбърква с лъжица за да не загори.
  3. Сервира се с натрошено сирене отгоре и шепа крутони.

Бисквитки с шоколадов крем


175 г масло
40 г пудра захар
1 ванилия
40 г царевично брашно
175 г пшенично брашно

100 г шоколад
4 суп.л.подсладена сметана

  1. Омекналото масло и пудрата захар се разбиват за 3-4 минути с миксер. Двата вида брашно и ванилията се разбъркват с лъжица и се добавя на няколко пъти към маслото докато се замеси меко тесто.
  2. Тестото се разделя на 40 топчета, които се нареждат на разстояние едно от друго в 2 тави(около 30х40 см), покрити с хартия за печене.
  3. Всяко топче се сплесква в тавата с дъното на чаша (ако тестото залепва за чашата, първо чашата се топва в брашно и тогава се оформя бисквитката).
  4. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С за 10 минути.
  5. Шоколадът и сметаната се затоплят в микровълнова или на водна баня докато се разтопи шоколада. Разбърква се докато се получи хомогенна смес и се оставя за около час да се сгъсти крема.
  6. Върху половината бисквитки се слага по 1 ч.л.крема и отгоре се залепят другите бисквитки.


14 февруари 2014

Шоколадови сърца

Ето тези cake pops ми грабнаха погледа оня ден, но тъй като нямах нито пръчици, нито такава формичка за cake pops направих сладки. А това е и рецептата, която съвсем малко попромених :)
За около 100 бр.: 
320 г брашно
100 г кристална захар
1 пак.бакпулвер
¼ ч.л.сол
1 ванилия

250 мл прясно мляко
90 мл олио
1 яйце
червена боя

175 г масло

300 г бял шоколад
150 г натурален шоколад
150 г млечен шоколад
олио

  1. В купа се изсипват брашното, захарта, бакпулвера, солта и ванилията, и се разбърква с лъжица. В друга купа се смесват млякото, олиото и яйцето, разбърква се с вилица, добавя се боята и отново се разбърква докато се разтвори боята. Изсипва се при брашното и се разбърква добре с лъжицата. Изсипва се в правоъгълна тава (25х35 см), покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 20-25 минути.
  2. Изстиналият блат се прави на трохи и се разбърква с омекналото масло. Разточва се и се изрязват сърца с формичка.
  3. Шоколадът се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна, смесва се с няколко лъжички олио и всяка сладка се овалва в шоколада и се оставя върху хартия за печене да стегне шоколада. 

09 февруари 2014

Пататник


2 листа кори за баница печени на сач (или 4 от по-тънките кори)
500 г картофи
1 малка глава лук
2 яйца
100 г натрошено сирене
½ ч.л.сол
1 ч.л.джоджен

20 г масло
80 г кашкавал



  1. Картофите се настъргват и отцеждат добре от течността. Добавят се яйцата, ситно нарязаният лук, натрошеното сирене, солта и джоджена. Разбърква се добре.
  2. В тефлонов тиган (26 см) се наливат 2-3 суп.л.олио и се слага 1 кора за баница, така че краищата да излизат извън тигана.
    3. Изсипва се вътре плънката и се заравнява. Подгъват се краищата на кората и се покрива с втората кора.

    4. Тигана се покрива с капак и се слага да се пече на не много силен огън (пекох на 5-та степен, от 9 възможни). След 20-25 минути внимателно се обръща в чиния и се приплъзва отново в тигана за да се опече и от другата страна. Пече се още 15-тина минути.
    5. Още горещ пататникът се намазва с масло и се поръсва с настъргания кашкавал.

Торта с шоколад, бадеми и маскарпоне

100 г масло
150 г кристална захар
4 яйца
150 г натурален шоколад
200 г смлени бадеми

250 г маскарпоне
50 г пудра захар

20 -30 г настърган шоколад

  1. Шоколадът се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна и се оставя да се охлади.
  2. Омекналото масло и захарта се разбиват с миксер за 3-4 минути. Добавят се жълтъците един след друг, като след всеки се разбива за кратко с миксера. Добавя се шоколада и отново се разбърква с миксера.
  3. Постепенно се добавят бадемите като се разбърква с дървена лъжица.
  4. Белтъците се разбиват с миксер на сняг. Добавят се на 3-4 пъти към тестото като се разбърква внимателно с лъжица.
  5. Изсипва се в кръгла тава (20-22 см) и се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 45 минути. Като изстине напълно се обръща в чиния.
  6. Маскарпонето се разбърква с пудрата захар и се намазва върху тортата. Поръсва се с настърганият шоколад.


Свежа салата

1 салата „Айсберг“
1 краставица
250 г чери домати
250 г мини моцарела
150 г пушен кашкавал
200 г шунка на филийки
1 малка франзела
40 г масло
шарена сол
олио
оцет
сол

  1. Франзелата се нарязва на парченца и заедно с маслото се слага в тиган. Поръсва се с шарена сол и се запича за 4-5 минути на котлона като се разбърква за да не изгори.
  2. Салатата „Айсберг“ се накълцва на лентички, краставицата на парченца, чери доматите на половинки, кашкавала на парченца, добавят се моцарелата, крутоните, овкусява се със солта, оцета и олиото и всичко се разбърква много добре.
  3. Салатата се разсипва в чинии и отгоре се нарежда шунката, завита на рулца.


Палачинки с ананас и канела

3 ч.ч.брашно
5 суп.л.захар
1 пак.бакпулвер
½ ч.л.канела
½ ч.л.сол
2 яйца
2,5 ч.ч.прясно мляко
6 суп.л.олио
5 шайби ананас от компот

1. В купа се смесват и разбъркват всички сухи съставки.

2. В друга купа се разбъркват с вилица яйцата, добавят се млякото, олиото и нарязаният на парченца ананас. Изсипва се вътре брашнената смес и всичко се разбърква добре с лъжица.   

3. В тиган се загрява 1 суп.л.олио, излива се 1 черпак от тестото, разстила се и се пече от двете страни на умерен огън по 1-2 минути.


08 февруари 2014

Запеканка от броколи и моркови

400 г замразено броколи
2 моркова
5 суп.л.олио
1 ч.л.сол
200 г заквасена сметана
100 мл прясно мляко
2 яйца
100 г кашкавал
1. Броколите и нарязаните на парченца моркови се задушават с олиото, солта и половин ч.ч.вода, докато изври течността и останат само на мазнина. Изсипват се в тавичка и се заливат със смес получена от сметаната, млякото, яйцата и настърганият кашкавал.

2. Пече се на 200 градуса С за около 30-35 минути.


05 февруари 2014

Кифлички с локум

За 16 кифлички:
450-500 г брашно
250 мл прясно мляко
1 пак.суха мая
60 г кристална захар
5 суп.л.олио
½ ч.л.сол
2 ванилии
1 яйце + 1 белтък

200 г(1,5 кутийки) локум

За намазване:
1 жълтък + 2 суп.л.прясно мляко

пудра захар за поръсване

  1. Сухата мая се разбърква с 2 суп.л.брашно, налива се малко топло мляко, разбърква се докато се получи гъста кашичка и се оставя за 10-15 минути да шупне.
  2. В останалото мляко се изсипва захарта и олиото, и се разбърква докато се разтвори захарта.
  3. В купа се изсипва 450 г брашно. Прави се кладенче и вътре се излива млякото, яйцето и белтъка, солта, ванилиите и шупналата мая. Замесва се меко тесто, ако е необходимо може да се добави още около 50 г брашно. Купата се завива с кърпа и се оставя за около час да втаса тестото.
  4. Втасалото тесто се разделя на 2 топки. Всяка топка се разточва в кръг и се разрязва на 8 триъгълника. В края на всеки триъгълник се слагат парченца от 1 локум и се завива на кифличка. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Оставят се за 1 час да втасат отново.
  5. Втасалите кифлички се намазват с жълтъка, разбъркан с прясното мляко.
  6. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С за около 20 минути.
  7. Още горещи се поръсват с пудра захар.


Картофена крем-супа с кашкавал и крутони

За 4 порции:
600 г картофи
2 моркова
1 глава лук
35 г масло
150 мл прясно мляко
1 ч.л.сол

4 филии хляб
30 г масло
шарена сол

60-70 г кашкавал

  1. Картофите, лука и морковите се белят и режат на по-едри парчета. Слагат се да се варят във вряща подсолена вода. Като омекнат се вадят в купа, добавя се маслото, солта и прясното мляко и се пасират. Добавя се половин литър от водата в която са вряли, разбива се отново за кратко и супата се връща на котлона за още 5 минути да поври.
  2. Хлябът се нарязва на парченца и заедно с маслото се слагат в тефлонов тиган. Пекат се на котлона, на умерен огън, като се разбъркват през цялото време с дървена лъжица. Докато се бъркат на 2-3 пъти се поръсват с шарена сол.
  3. Супата се разлива в купички, поръсва се със ситно настърганият кашкавал и се покрива с крутони.


Шоколадово-ябълков сладкиш без брашно

80 г натурален шоколад
80 г млечен шоколад
30 г масло
80 г кристална захар
щипка сол
4 яйца
100 г смлени бадеми
1 по-голяма или 2 по-малки ябълки

  1. Шоколадите и маслото се разтапят в микровълнова фурна или на водна баня. Добавят се захарта и солта и се разбърква с дървена лъжица докато се поохлади сместа. Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се разбърква с лъжицата. Накрая се добавят смлените бадеми и се разбърква отново (малко по-течно от кексово тесто се получава).
  2. Тестото се излива в кръгла форма (20 см), намазана с олио. Ябълката се бели и нарязва на парченца, които се разпределят върху тестото.
  3. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 35-40 минути.


Мини-рулца „Стефани“

За 10 бр.:
2 кг кайма
3 яйца
2 суп.л.сол
1 ч.л.чубрица
1 ч.л.сушен магданоз
½ ч.л.черен пипер
1 глава лук
2 филии хляб
прясно мляко

За плънката:
5 сварени яйца
2 сварени моркова
4-5 кисели краставички
50-60 г кашкавал

  1. В купа се смесват каймата, яйцата, подправките, ситно настърганият лук и хляба, накиснат за кратко в малко прясно мляко и отцеден след това. Разбърква се добре и се оставя за около час да престои.
  2. Сварените яйца се нарязват на четвъртинки, а морковите, краставичките и кашкавала - на лентички.
  3. Каймата се разделя на 10 топки. Всяка топка се разстила с длани на правоъгълник. В единият край(от към по-дългата страна) се нарежда част от плънката и се завива на руло, така че от никъде да не излиза плънката. Нареждат се в тава. Поливат се с малко олио, налива се 1 ч.ч.вода и се пекат за около час на 200 градуса С.


03 февруари 2014

Желирана салата „Снежанка“ с печени орехи

400 г цедено кисело мляко
200 г заквасена сметана
1 краставица
1 ч.л.сол
½ връзка копър
½ ч.л.чесън на прах
1,5 пак.желатин

100 г орехи
сол

  1. Желатинът се накисва в 3-4 ч.л.вода. Оставя се да набъбне.
  2. Краставицата се нарязва на малки парченца.
  3. В купа се смесват сметаната и цеденото мляко. Добавят се накълцаният копър, солта и чесъна. Разбърква се добре. Добавя се краставицата. Отново се разбърква. Желатинът се затопля в микровълнова или на водна баня и се добавя към салатата. Разбърква се добре и се изсипва в купа, покрита с алуминиево фолио. Прибира се за минимум 3 часа в хладилник след което се обръща в чиния и се маха фолиото.
  4. Орехите се изсипват в тиган, намокрят се с вода, посоляват се и се пекат на умерен огън като се разбъркват с дървена лъжица. Оставят се да се охладят и се слагат върху салатата.


02 февруари 2014

Чийзкейк с бял шоколад

225 г шоколадови бисквити „Траяна“
115 г масло

175 г бял шоколад
160 мл подсладена сметана

500 г сирене рикота
3 яйца
5 суп.л.пудра захар
1,5 суп.л.брашно

120 г натурален шоколад
25 г масло
3 суп.л.подсладена сметана

50 г бял шоколад

  1. Бисквитите се натрошават на ситно, смесват се с разтопеното масло и се изсипват в откопчаваща се форма 20-22 см. Прибира се в хладилника за 30-тина минути.
  2. Белият шоколад се натрошава, залива се със сметаната и се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна. Оставя се да се охлади.
  3. В купа се чукват яйцата, добавя се рикотата и се разбърква добре с вилица. Добавят се пудрата захар и брашното и отново се разбърква. Смесва се с белият шоколад и се изсипва върху бисквитеният блат.
  4. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 55 минути.
  5. Оставя се за няколко часа да изстине.
  6. Натуралният шоколад, маслото и сметаната се загряват на водна баня и се разбърква докато се получи хомогенна смес. Излива се върху чийзкейка. Като стегне шоколада се поръсва със ситно настърган бял шоколад.


01 февруари 2014

Свински късчета в сладко-кисел сос

850 г свинско месо
4 суп.л.прясно мляко
6-7 суп.л.брашно
½ ч.л.сол

За соса:
2 суп.л.олио
3 суп.л.кетчуп
300 мл вода
4 суп.л.оцет
4 суп.л.соев сос
5 суп.л.кафява захар


  1. Месото се нарязва на малки парченца, залива се с прясното мляко и се разбърква. В торбичка се изсипват брашното и солта, слагат се късчетата месо и хубаво се раздрусва торбичката, така че да се покрият парченцата месо добре с брашното. Изпържват се в сгорещено олио и се вадят в чиния.
  2. В дълбок тиган се запържват олиото и кетчупа. Добавя се водата и като заври се добавят и останалите продукти. Оставя се да ври 1-2 минути. Изсипват се вътре изпържените късчета месо и се оставя да ври на слаб огън за още 5 минути.

Канелени рулца от бутер тесто


400 г бутер тесто
1 суп.л.канела
4 суп.л.кафява захар
75 г стафиди
75 г орехи

  1. Бутер тестото се оставя да се размрази и се разточва на правоъгълен лист около 30-40 см. Канелата се разбърква със захарта и се поръсва тестото с нея. Наръсва се със стафидите и натрошените орехи и се завива на стегнато руло от към по-дългата страна. Реже се на филийки и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.
  2. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 12-15 минути.


Торта с лешници и крокан


За блатовете:
10 белтъка
200 г кристална захар
240 г смлени лешници
3 суп.л.брашно
2 ванилии

За ганаша:
100 г натурален шоколад
100 г млечен шоколад
280 мл подсладена сметана

За млечния крем:
10 жълтъка
150 г захар
100 г брашно
500 мл прясно мляко
250 г масло

За лешниковия крокан:
100 г кристална захар
100 г лешници


  1. Белтъците се разбиват със захарта на сняг. Добавят се постепенно смлените лешници, смесени с брашното и ванилиите, като се бърка с дървена лъжица. Сместа се разпределя върху 4 листа хартия за печене, на които предварително е очертан кръг с диаметър 26 см. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 15-20 минути.
  2. Двата вида шоколад се заливат със сметаната и сместа се затопля на водна баня (или в микровълнова фурна) докато се разтопят шоколадите и се получи хомогенна смес. Прибира се в хладилника поне за 3 часа, след което се разбива с миксер докато се получи пухкав крем.
  3. Жълтъците се разбъркват със захарта и брашното. Добавя се прясното мляко, хубаво се разбърква с лъжица и крема се слага на слаб огън да заври като се разбърква постоянно с лъжица. Покрива се с фолио и се оставя да се охлади. Маслото се разбива с миксер като се добавя на 2-3 пъти изстиналият млечен крем.
  4. Кроканът се приготвя като захарта се карамелизира, добавят се лешниците, разбърква се 2-3 минути и се излива върху хартия за печене. Оставя се добре да стегне крокана и след това се нарязва на парчета.
  5. В чиния се поставя първият блат, намазва се с половината от белия крем. Поставя се вторият блат, намазва се с половината ганаш. Третият блат се слага, покрива се с останалият млечен крем, поръсва се с крокана и се слага последният блат. Тортата се измазва с останалият ганаш.


Пица от бутер тесто с домати, сирене и кашкавал

400 г бутер тесто
2 домата
100 г сирене
130 г кашкавал

  1. Бутер тестото се оставя да се размрази и се разточва на правоъгълен лист около 30х40 см. Надупчва се с вилица за да не се надуе много при печенето. Покрива се с настърганото сирене. Покрива се с филийки домат като се махат семките на доматите за да не са много течни. Отгоре се поръсва със ситно настърганият кашкавал.
  2. Пече се около 20-25 минути в предварително загрята на 200 градуса С фурна.