29 януари 2014

Соленки с кашкавал и бадеми

За около 100-120 бр.:
140 г масло
200 г кашкавал
1 яйце + 1 белтък
100 г смлени бадеми
200 г брашно
1 ч.л.сол

  1. Омекналото масло се смесва със ситно настърганият кашкавал, яйцата и смлените бадеми. Разбърква се с лъжица. Постепенно се добавя брашното, смесено със солта. Омесва се меко тесто. Разточва се на тънък лист и се нарязва на триъгълничета.
  2. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса за 15-18 минути.


Шоколадови бисквити със сушени череши

За 45-50 бр.:
450 г натурален шоколад
60 г масло
260 г кристална захар
4 яйца
80 г брашно
½ ч.л.бакпулвер
½ ч.л.сол
1 ванилия
75 г сушени череши
75 г шоколадови парченца

  1. Шоколадът и маслото се разтапят на водна баня или в микровълнова фурна. Разбърква се добре и се оставя за 20-тина минути да се охлади.
  2. Яйцата и захарта се разбиват с вилица и се изсипват при охладения шоколад. Разбърква се с лъжица.
  3. Брашното се смесва с бакпулвера, солта и ванилията и се изсипва при течната смес. Накрая се добавят черешите и парченцата шоколад. Всичко се разбърква много добре с лъжица. От тестото се взима по 1 ч.л. и се изсипва в тава покрита с хартия за печене (на голямо разстояние една от друга се изсипват, че доста се разливат при печенето, 4 тави са нужни за да се изпекат всички сладки).
  4. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С за 12 минути.


21 януари 2014

Кокосова торта

За блатовете:
250 г масло
250 мл вода
50 г какао

210 г брашно
40 г кокосови стърготини
340 г захар
1 бакпулвер
¼ ч.л.сол

2 яйца
150 г кисело мляко

За крема:
900 мл прясно мляко
12 суп.л.захар
2 пак.пудинг „Ванилия“ на д-р Йоткер
250 г масло
100 г пудра захар
40 г кокосови стърготини

12 бишкоти
100 мл прясно мляко

50-60 г кокосови стърготини за посипване на тортата

  1. В тенджерка се слагат 250 г масло и водата, и се слага на котлона докато заври водата и маслото се разтопи. Изсипва се какаото и се бърка докато се разтвори какаото. Оттегля се от огъня и се оставя леко да се охлади. В купа се смесват брашното, кокосовите стърготини, захарта, бакпулвера и солта. Разбърква се с лъжица, вътре се изсипва какаото с водата и се разбърква. Яйцата и киселото мляко се разбиват с вилица и се изсипват при другата смес. Всичко се разбърква добре с лъжица и се изсипва в кръгла тава (26 см), покрита с хартия за печене. Пече се 40 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна. Оставя се добре да изстине.
  2. 700 мл прясно мляко и 12 суп.л.захар се разбъркват в тенджерка и се поставят на котлона да заври. Пудинга се смесва с останалото прясно мляко, излива се във врящото мляко и се бърка докато се сгъсти крема. Оттегля се от котлона, завива се с домакинско фолио и се оставя добре да се охлади. Омекналото масло се разбива с пудрата захар, с миксер за 4-5 минути. На 2-3 пъти се добавя от изстиналият пудинг, като се разбива с миксера. Накрая се добавят кокосовите стърготини и се разбърква с лъжица.
  3. Изстиналият блат се разрязва през средата на 2 по-тънки блата. В чиния се слага първият блат, намазва се с 1/3 от крема. Отгоре се нареждат бишкотите, топнати в прясно мляко за кратко, една до друга. Намазват се с другата трета от крема и отгоре се слага вторият блат. Цялата торта се измазва с останалия крем и се посипва отстрани и отгоре с кокосови стърготини.

Броколи с яйца и сирене

      
450 г замразено броколи
4 яйца
300 г сирене
200 мл готварска сметана
1 ч.л.сол

1. Броколите се изсипват във вряща подсолена вода и се варят 3-4 минути. Вадят се с решетъчна лъжица и се нареждат в тавичка.

2. Яйцата се разбъркват с натрошеното сирене, добавя се сметаната и солта и се разбърква добре. Излива се върху броколите.

3. Пече се на 200 градуса С 30-40 минути.

20 януари 2014

Торта с бадеми, маскарпоне и вишни

За голяяяма торта – 35-40 парчета.
За блата:
50 г какао
180 мл вряла вода
6 яйца
200 г захар
130 мл олио
240 г брашно
1 пак.бакпулвер
30 г смлени бадеми

За крема:
400 мл подсладена сметана
300 г заквасена сметана
500 г маскарпоне
100 г пудра захар
150 г смлени бадеми

За сиропиране на блатовете:
500 мл прясно мляко + 3 суп.л.захар

1 бурканче сладко от цели вишни

2 кутии(по 290 г едната) пурички „Престиж“

  1. Продуктите за блата, които съм написала ,са за 1 блат, квадратен 26 см. Аз направих 2 блата, които като изстинаха разрязах през средата и получих общо 4 блата. А самият блат се приготвя като какаото се разтвори във врялата вода и се оставя леко да се охлади. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците и половината захар се разбиват с миксер за 2-3 минути, добавя се олиото и се разбърква отново с миксера. Изсипва се разтвореното какао, като се разбърква с дървена лъжица. Постепенно се добавя брашното, смесено с бакпулвера, като се бърка отново с лъжица. Накрая се добавят смлените бадеми и се разбърква добре. Белтъците се разбиват с другата половина захар. На 3 пъти се добавят разбитите на сняг белтъци към жълтъците като се разбърква внимателно с лъжицата. Изсипва се полученото тесто в тава, покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 30 минути. Оставя се добре да изстине и се разрязва през средата на два по-тънки блата.
  2. Подсладената сметана се разбива за кратко с миксера, не е нужно да се сгъстява много. Маскарпонето, заквасената сметана и пудрата захар се смесват в друга купа и се разбиват с миксера докато се получи хомогенна смес. Изсипва се при подсладената сметана и всичко се разбърква с миксера. Накрая се добавят смлените бадеми и се разбърква с лъжица.
  3. Прясното мляко се разбърква със захарта. Добавя се и сокът от сладкото, като се отделят целите вишни.
  4. Всеки блат се сиропира с прясно мляко. Намазва се с крем, а на единият ред върху крема се нареждат отделените вишни.
  5. Тортата се измазва с крема и се нареждат пуричките по края.
    Бонбоните най-отгоре са около 400 г като върху крема поръсих кокосови стърготини и тогава наредих бонбоните.


18 януари 2014

Канелени възелчета със стафиди

400-450 г брашно
1 пак.суха мая
280 мл прясно мляко
80 г кристална захар
½ ч.л.сол
2 ч.л.канела
80 г масло
75 г стафиди

За намазване:
1 яйце
кафява захар

  1. Маята се смесва с 2 суп.л.брашно, добавя се малко топло мляко и се разбърква докато се получи кашичка. Оставя се за 10 минути да шупне.
  2. В останалото топло мляко се изсипва захарта и се разбърква докато се разтвори.
  3. В купа се изсипва 400 г брашно. Прави се кладенче и вътре се излива млякото със захарта, шупналата мая, солта, канелата и разтопеното масло. Омесва се меко тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно. Накрая се добавят стафидите, меси се тестото няколко минути, поръсва се с малко брашно и се оставя за 45 минути да втаса.
  4. Втасалото тесто се разделя на 16 еднакви топчета. Всяко топче се разтегля на фитил и се завива на възел. Нареждат се в тава и се оставят за 30 минути да втасат отново.
  5. Втасалите възелчета се намазват с разбитото с вилица яйце и се поръсват с кафява захар
  6. Пекат се на 180 градуса С за 20-25 минути.


17 януари 2014

Спанак на фурна с яйца и кашкавал

250 г замразен спанак
1 глава червен лук
5 яйца
250 г кашкавал
½ ч.л.сол

  1. Лукът се нарязва на ситно и с 2-3 суп.л.олио се задушава за 4-5 минути. Добавя се спанакът, разбърква се и се оставя да ври на умерен огън докато изври водата. Оттегля се от котлона и се оставя леко да се охлади.
  2. Яйцата и ситно настърганият кашкавал се разбъркват, добавя се солта и спанакът и се разбърква отново.
  3. Изсипва се в намазана с олио кръгла тава (23-24 см). Пече се на 180 градуса С за 30-35 минути.


Кекс с банани, орехи и шоколад

2 яйца
150 г кристална захар
1 голям банан или 2 малки
150 г заквасена сметана
7 суп.л.олио

200 г брашно
1,5 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.сода бикарбонат
1 ванилия
100 г едро счукани орехи

100 г млечен шоколад

1. В купа се смесват яйцата и захарта. Разбъркват се леко с вилица. Добавят се намачканият банан, сметаната и олиото. Разбърква се добре с лъжица.

2. В друга купа се смесват брашното, набухвателите и ванилията. Изсипват се при течната смес и хубаво се обърква всичко. Добавят се орехите, като се оставя малко за поръсване отгоре. Готовото тесто се изсипва в кръгла тава, 22-23 см, намазана с олио и поръсена с брашно.

3. Шоколадът се разтапя в микровълнова фурна или на водна баня и с чаена лъжичка се изсипва върху тестото на различни места. С клечка за зъби се прави спирала по повърхността на кекса. Поръсва се с останалите орехи.

4. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 40-50 минути (проверява се с клечка дали е изпечен отвътре).

14 януари 2014

Соленки с варени картофи и кашкавал


За около 100 бр.:
350 г(3 средни картофа) сварени картофи
200 г масло
2 яйца
120 г кашкавал
1 ч.л.сол
250-300 г брашно

  1. Сварените картофи се намачкват добре. Добавят се към него омекналото масло, ситно настърганият кашкавал, яйцата и солта. Разбърква се много добре с лъжица. Постепенно се добавя брашното и се омесва меко тесто.
  2. Готовото тесто се разделя на 2 топки. Всяка топка се разточва на тънък лист(около 3 мм) и се нарязва на пръчици.
  3. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 20 минути.


Двуцветни маслени сладки


За 60-70 сладки:
150 г масло
75 г кристална захар
1 ванилия
1 яйце
250 г брашно
сладкарска боя



  1. Мекото масло и захарта се разбиват с миксер за 3-4 минути. Добавят се ванилията и яйцето и се разбива отново за кратко. Постепенно се добавя брашното и се омесва меко тесто.
  2. Полученото тесто се разделя на 2 топки. Едната топка тесто се оцветява с боята. Двете теста се поставят в торбички и се прибират в хладилник за 30 минути.
  3. Охладените теста се разточват върху 2 листа хартия за печене във формата на правоъгълник с размери около 20х30 см. Едното тесто се обръща върху другото и така полученият правоъгълник се подравнява от всички страни с нож. Срязва се по средата откъм по-дългата страна и се завиват 2 стегнати ролца. Прибират се в хладилника за 3 минути.
  4. Изстудените ролца се нарязват на филийки, около 2-3 мм дебели и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.
  5. Пекат се 10 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна.

12 януари 2014

Пирожки със сирене

1 кофичка (400 г) кисело мляко
1 ч.л.сода бикарбонат
1 ч.л.сол
1 яйце
3 суп.л.олио
550 г брашно

200 г сирене
олио за пържене

  1. В купа се изсипва киселото мляко, добавя се содата и солта и се разбърква. Като шупне млякото се добавят яйцето и олиото, и се разбърква отново. Постепенно се добавя брашното и се замесва меко тесто. Тестото се разделя на 16 топчета (ако лепне тестото се работи с намазани с олио длани) . Сиренето се нарязва на 16 продълговати парчета.
  2. От всяко топче тесто, на намазана с олио повърхност, се оформя правоъгълник. Поставя се парчето сирене и се завива на руло.
  3. Пържат се в добре сгорещено олио, на умерена температура (на 6-та степен ги пържих, от 9 възможни).


Ореховки


За около 60 бр.:
4 белтъка
200 г кристална захар
200 г смлени орехи
2 ванилии


  1. Белтъците и захарта се разбиват с миксер на сняг. Постепенно се добавят орехите, смесени с ванилиите, като се бърка внимателно с дървена лъжица.
  2. В тава, покрита с хартия за печене, се изсипват с чаена лъжичка купчинки на разстояние една от друга.
  3. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна 15-20 минути.

11 януари 2014

Бърз бисквитен сладкиш

270 г шоколадови бисквити
125 г масло
2 суп.л.какао

80 г натрошени орехи
30 г кокосови стърготини
90 г натурален шоколад
40 г сушени червени боровинки
40 г сушени череши
1 кутия подсладено кондензирано мляко

  1. Бисквитите се натрошават на ситно. Заливат се с разтопеното масло, добавя се какаото и всичко се обърква добре с лъжица. Изсипва се в квадратна тава (22х22 см), покрита с хартия за печене и се заравнява с ръка.
  2. Бисквитеният блат се поръсва последователно с орехите, кокоса, парченцата шоколад и плодовете. Накрая се полива равномерно с млякото.
  3. Пече се в предварително загрята на 160 градуса С фурна за около 30 минути. Като се извади сладкиша от фурната е доста мек, но като изстине се втвърдява.
  4. Изстиналият сладкиш се реже на парчета и се поднася.


Торта „Естерхази“


За блатовете:
8 белтъка
170 г кристална захар
200 г смлени белени бадеми

За крема:
9 жълтъка
150 г пудра захар
50 г брашно
1 ванилия
350 мл прясно мляко

250 г масло


  1. Белтъците и захарта се разбиват с миксер на сняг. Постепенно се добавят бадемите като се бърка внимателно с дървена лъжица. Върху 6 листа от хартия за печене се очертават кръгове с диаметър 26-28 см, намазват се леко с олио за да се отделят по-лесно готовите блатове. Във всеки кръг се слага по 4-5 суп.л.от тестото и се разстила на равен пласт. Блатовете се пекат в предварително загрята на 180 градуса С фурна по 15-18 минути всеки.
  2. Жълтъците се изсипват в тенджера. Добавят се пудрата захар, ванилията и брашното и се разбърква с лъжица. Налива се прясното мляко. Сместа се слага на котлона и се вари на умерен огън като се разбърква през цялото време. Като се сгъсти крема се оттегля от котлона и се оставя добре да се изстуди. Размекнатото масло и студеният млечен крем се смесват като се бърка с миксер.
  3. Сглобява се тортата като всеки блат се намазва с 3 суп.л.от крема. Най-отгоре и отстрани също се измазва с крема.
  4. При оригиналната рецепта тортата се залива отгоре с белтъчена глазура приготвена от 1 белтък + 200 г пудра захар + 1 суп.л.лимонов сок, и се украсява с шоколад. Аз лично избягвам използването на сурови яйца и колкото пъти съм правила тази торта съм я заливала отгоре с разтопен шоколад, или съм я обличала със захарно тесто.

Бърз кекс с канела и орехи

3 ч.ч.(от 250 мл) брашно
1 ч.ч.захар
1 пак.бакпулвер
1 ванилия
¼ ч.л.сол

2 яйца
1,5 ч.ч.прясно мляко
60 г разтопено масло

200 г меко масло
1 ч.ч.кафява захар
2 суп.л.брашно
1 суп.л.канела
2/3 ч.ч.орехи

  1. В купа се смесват брашното, захарта, бакпулвера, солта и ванилията. В друга купа се разбъркват с вилица яйцата и млякото, и се изсипват при брашното. Разбърква се всичко добре с лъжица. Накрая се добавя 60 г разтопено масло, рабърква се отново и тестото се изсипва в правоъгълна тава (с размери около 20х30 см).
  2. Мекото масло се разбърква с кафявата захар, брашното, канелата и орехите и се излива на купчинки върху тестото в тавата.
  3. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за около 40 минути.
  4. Консумира се топъл, макар, че и изстинал никак не е лош :)


05 януари 2014

Торта „Династия“

За блатовете:
10 белтъка
300 г кристална захар
300 г смлени орехи
3 суп.л.брашно
1 ванилия

За крема:
10 жълтъка
10 суп.л.захар
8 суп.л.брашно
1 ванилия
1 л. прясно мляко

200 г натурален шоколад

250 г масло
100 г пудра захар

  1. Белтъците се разбиват с миксер на сняг. Добавя се захарта на 2-3 пъти като се продължава за се разбива с миксера.
  2. Орехите се смесват с брашното и ванилията и се добавят по малко към белтъците като се разбърква бавно с дървена лъжица.
  3. Хартия за печене се нарязва на квадрати с размери около 30х30 см и на всеки лист се очертава кръг 26-27 см диаметър. Във всеки кръг се слага по 4-5 суп.л.от тестото и се разстила внимателно с лъжицата (5 блата се получават). Пекат се на 180 градуса С за 16-18 минути всеки.
  4. Жълтъците се слагат в тенджера, разбъркват се със захарта. Добавя се брашното и ванилията и хубаво се разбърква с лъжица. Накрая се излива млякото и се разбърква докато се получи хомогенна течност. Слага се да заври на умерен огън, като се разбърква за да не загори. Като се сгъсти крема се оттегля от огъня и половината се изсипва в купа, в която е натрошен шоколада. Разбърква се докато се разтопи шоколада.
  5. Мекото масло и пудрата захар се разбиват с миксер. Добавя се към него изстиналият крем от тенджерата.
  6. Сглобява се тортата като се редуват блат, шоколадов крем, блат, маслен крем. Тортата се измазва с масления крем и се украсява с разтопен шоколад.


04 януари 2014

Пухкави какаови блокчета с маскарпоне

125 г масло
200 г захар
3 суп.л.(30 г) какао
1 ванилия
2 яйца
110 г брашно
35 г смлени бадеми
1 ч.л.бакпулвер

250 г маскарпоне
50 г захар
1 яйце


  1. Маслото се разтапя в микровълнова фурна или на водна баня. Добавя се към него захарта и какаото и се разбърква с лъжица. Добавят се ванилията и яйцата едно след друго като след всяко се разбърква добре с лъжицата. Добавят се последователно смлените бадеми и брашното, смесено с бакпулвера.
  2. Маскарпонето се смесва със захарта и яйцето, и се разбърква с лъжица докато се получи хомогенна смес.
  3. В квадратна форма 20х20 см. се изсипва 2/3 от тестото, покрива се с маскарпонето и отгоре се излива останалото тесто.
  4. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 40 минути.
  5. Оставя се добре да се охлади и се реже на 25 квадратчета.

Шоколадови сладки с вишни

За 45-50 бр.:
115 г масло
200 г захар
1 яйце
1 ванилия
50 г какао
250 г брашно
1 ч.л.бакпулвер

1 бурканче сладко от вишни с цели плодове

80 г черен шоколад
3 ч.л.подсладено кондензирано мляко

  1. Мекото масло и захарта се разбиват за 3-4 минути с миксер. Добавя се яйцето и ванилията и се разбива отново за кратко. Брашното се разбърква с какаото и бакпулвера и се добавя на 3-4 пъти към маслото. Замесва се меко тесто.
  2. От тестото се оформят около 45-50 топчета. Слагат се на разстояние едно от друго в 2 тави, покрити с хартия за печене. Всяко топче се натиска отгоре с палец, така че да се получи дупка, в която се слага по една вишна от сладкото.
  3. Шоколада и млякото се слагат в купичка и се разтопяват на водна баня или в микровълнова фурна.
  4. Върху всяка сладка се слага по ½ ч.л.от разтопения шоколад. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С за 10 минути.


03 януари 2014

Торта "Татяна"


5 яйца
230 г захар
170 г стафиди
125 г натрошени орехи
150 г брашно
160 г мед
1 ч.л.сода

За крема:
1.2 кг заквасена сметана
1 ч.ч.пудра захар

1. В купа се чукват яйцата и се разбиват леко с вилица. Добавят се последователно останалите продукти и всичко се разбърква с лъжица. 

2. Купата се прибира в хладилник и се оставя да престои поне 7-8 часа.

3. Престоялото тесто се разделя на 3 равни части и всяка се изсипва в откопчаваща се кръгла форма(26 см), покрита с хартия за печене. 

4. Всеки блат се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 15-16 минути. 

5. Кремът се получава като се разбъркат в купа заквасената сметана и захарта.

6. Изстиналите блатове се измазват с крема.