16 ноември 2013

Питка със сирене и кашкавал

900-950 г брашно
500 мл.прясно мляко
3 яйца
2 пак.суха мая
3 суп.л.олио
1 суп.л.захар
1 суп.л.сол

200 г масло
200 г сирене
100 г кашкавал

  1. Маята се разбърква с 2 суп.л.брашно, добавя се малко от затопленото мляко за да се получи кашичка и се оставя за 15-тина минути да шупне.
  2. В дълбока купа се изсипва 900 г брашно. Прави се кладенче и вътре се изливат останалото мляко, яйцата (единият жълтък се отделя за намазване на питката), олиото, шупналата мая, захарта и солта. Замесва се меко тесто, като може да се използва още 50-тина грама брашно. Купата се завива с кърпа и тестото се оставя да втаса на топло за около час и половина.
  3. Сиренето се натрошава, а кашкавала се настъргва на ситно и се разбъркват заедно.
  4. Втасалото тесто се разделя на 30-тина топки. Всяка топка се разстила на правоъгълник около 15х10 см, намазва се с 1 ч.л. от мекото масло, поръсва се със смесеното сирене и кашкавал и се навива на руло. Рулото леко се разтегля и се завива на възел. Така получените възли се нареждат в намазана с масло тава (32 см).
 5. Тавата се покрива с кърпа и питката се оставя за час да втаса отново.

6. Втасалата питка се намазва с отделеният жълтък, разбъркан с 1-2 суп.л.прясно мляко. Поръсва се с сухи подправки (магданоз, чубрица) и се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 30-35 минути.



15 ноември 2013

Канелени рула с тиква и орехи

За тестото:
1 пак.суха мая
60 мл.топла вода
400 г брашно
1 ч.л.канела
½ ч.л.сол
120 мл.прясно мляко
60 г разтопено масло
180 г сварена и пасирана тиква
3 суп.л.мед

За пълнежа:
3 суп.л.кристална захар
2 суп.л.кафява захар
2 ч.л.канела

80 г натрошени орехи + 2 суп.л.кафява захар

  1. Маята се разбърква с топлата вода и 1 суп.л.брашно и се оставя за 10 минути да шупне.
  2. В дълбока купа се изсипва брашното, канелата и солта.
  3. Прясното мляко се затопля леко, добавят се маслото, тиквата и меда и се разбърква с лъжица докато се разтопи меда. Заедно с шупналата мая се изсипват при брашното. Замесва се меко тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно. Купата се покрива с кърпа и се оставя тестото да втаса за около час.
  4. Втасалото тесто се разточва на правоъгълник (около 30х40 см). Бялата, кафявата захар и канелата се разбъркват и се наръсва тестото със сместа. Завива се на стегнато руло и се нарязва на 12 еднакви парчета.
  5. Рулата се нареждат едно до друго в тава 20х 30 см, покрита с хартия за печене. Отгоре се поръсват с орехите, смесени с кафявата захар. Оставят се да втасат за 45 минути.
  6. Пекат се в предварително загрята на 190 градуса С фурна за около 25-30 минути.


03 ноември 2013

Сладки с тиква и шоколад

За около 60 бр.:
1 ч.ч.(от 250 мл.)сварена и пасирана тиква
1 ч.ч.захар
½ ч.ч.олио
1 яйце
2,5 ч.ч.брашно
1 пак.бакпулвер
1 ч.л.сода бикарбонат
2 ч.л.канела
щипка сол
1 ванилия
200 г парченца шоколад

  1. В купа се смесват тиквата, захарта, олиото и яйцето. Разбърква се добре с лъжица.
  2. В друга купа се смесват брашното, набухвателите и подправките. Разбърква се и добавя към тиквената смес. Накрая се добавят парченцата шоколад. Разбърква се добре и от полученото тесто се изсипва по 1 ч.л. в тава, покрита с хартия за печене.
  3. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 10-12 минути.


Свинско с ананас

8 свински котлета без кост (около 700 гр.)
3 суп.л.мед
1 суп.л.горчица
1 ч.л.сол
8 суп.л.сок от компот от ананас
8 шайби ананас

1. В тава се смесват меда, горчицата, солта и сокът от ананас. Разбърква се добре и се подреждат един до друг котлетите. Оставят се за около час в маринатата, като 1-2 пъти се обръщат.

2. Отцеждат се добре от течността и се пекат на скара или грил тиган за по 4-5 минути от всяка страна. 

3. Запича се леко и ананаса от двете страни и се сервира върху всяка пържола.   

02 ноември 2013

Сладки с орехи и банан


За около 50 бр.:
125 г масло
150 г захар
1 яйце
1 банан
100 г натрошени орехи
200 г брашно
1 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.канела
щипка сол

100 г млечен шоколад

1. Маслото и захарта се разбиват с миксер за 4-5 минути. Добавя се яйцето и се разбива отново за кратко.

2. Бананът се намачква с вилица и се добавя към маслото. Добавят се и орехите. Разбърква се с лъжица.

3. Брашното се смесва с бакпулвера, канелата и солта и се добавя на няколко пъти към другата смес.

4. От полученото тесто се изсипва по 1 ч.л. в тава, покрита с хартия за печене.

5. Сладките се пекат в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 15 минути.

6. Като се охладят се украсяват с разстопеният шоколад.

Руло с тиква, маскарпоне и фурми

За блата:
3 яйца
200 г захар
200 г пасирана сварена тиква
100 г брашно
½ ч.л.сода бикарбонат
½ ч.л.бакпулвер
1 ч.л.канела
щипка сол

За крема:
250 г маскарпоне
100 г пудра захар
120 мл.подсладена сметана
10-12 фурми

  1. Яйцата и захарта се разбиват с миксер за 3-4 минути. Добавя се тиквата и се разбърква с лъжица.
  2. Брашното се разбърква с подправките и набухвателите и се добавя на няколко пъти към яйчно-тиквената смес.
  3. Тестото се изсипва в правоъгълна тава 25х35 см, покрита с хартия за печене.
  4. Пече се в предварително загрята на 190 градуса С фурна за 15-16 минути.
  5. Още горещо, заедно с хартията се навива на руло от към по-тясната страна. Оставя се да изстине.
  6. Подсладената сметана се разбърква с миксер за кратко. Добавят се маскарпонето и пудрата захар и се разбива с миксера докато се сгъсти крема. Фурмите се нарязват на малки парченца и се добавят към крема.
  7. Изстиналото руло се развива, маха се хартията за печене, намазва се с крема и се завива отново на руло.
  8. Поръсва се с пудра захар.