29 октомври 2013

Оризови топки с моцарела

За 20-22 топчета:
1 ч.ч.ориз
1 ч.л.сол
200 г моцарела
2 яйца
1 ч.ч.брашно
1 ч.ч.галета
олио за пържене


  1. 3.5 ч.ч.вода с 1 ч.л.сол се слага да заври. Добавя се оризът и се оставя на умерен огън да ври докато изври цялата вода. Оставя се да се охлади.
  2. Моцарелата се нарязва на 20-22 парченца.
  3. Намокрете добре ръцете си и вземете от свареният ориз топче с големината на орех. Разстелете върху дланта си, поставете в средата парченце моцарела и оформете топче.
  4. Готовите топчета оваляйте в брашно, след това в леко разбитите яйца и накрая в галетата. Накрая изпържете топчетата в горещо олио.

26 октомври 2013

Кокосови сладки с бял шоколад

115 г меко масло
1 ч.ч.(от 250 мл) захар
1 ванилия
1 яйце
2 ч.ч.брашно
1 пак.бакпулвер
щипка сол
50 г кокосови стърготини
100 г бял шоколад

50 г черен шоколад


  1. Маслото и захарта се разбиват с миксер за 4-5 минути. Добавят се ванилията и яйцето и се разбърква за кратко.
  2. Постепенно се добавя брашното, смесено с бакпулвера.
  3. Накрая се добавят кокосовите стърготини и белият шоколад, нарязан на парченца.
  4. Всичко се разбърква с ръце и се разделя на 40 топчета. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние около 2 см.едно от друго.
  5. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 15-16 минути (доста меки са като се извадят от фурната, но като изстинат се втвърдяват).
  6. Като се охладят се украсяват с разстопеният черен шоколад.

22 октомври 2013

Реване с ябълки и орехи

За сиропа:
600 мл.вода
400 г захар

1 ч.ч.( от 250 мл) брашно
1 ч.ч.грис
1 ч.л.сода бикарбонат
1 ч.л.канела
3 яйца
1 ч.ч.захар
5 суп.л.олио
2 настъргани ябълки
1 ч.ч.счукани орехи


  1. Приготвя се сиропът като захарта и водата се варят на умерен огън за 13-14 минути. Оттегля се от котлона и се оставя да изстине.
  2. В купа се смесват брашното, грисът, содата и канелата.
  3. В друга купа се разбиват яйцата и захарта, с миксер за 4-5 минути.
  4. Към разбитите яйца се добавя олиото и се разбърква с лъжица. На 3 пъти се добавя брашнената смес. Накрая се добавят ябълките и орехите.
  5. Сместа се изсипва в тава 20х30 см.
  6. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 40 минути.
  7. След като се извади от фурната се оставя за 15 минути да се охлади и се залива с изстиналият сироп. 

Макарони с грах и рикота

250 г макарони

1 консерва (400 гр.) грах
400 г рикота
кората и сокът на 1 лимон
1 ч.л.сол
30 г масло
кашкавал

  1. Рикотата се разбърква със солта, лимоновият сок и кора.
  2. Макароните се сваряват и отцеждат от водата. Добавя се маслото и се разбъркват. Заливат се със соса, добавя се отцедения от водата грах и всичко се разбърква добре.
  3. Сервират се като се поръсват с настърган кашкавал.


20 октомври 2013

Пай с вишни и бутер тесто

500 г бутер тесто

100 г рикота
2 суп.л.захар
1 бурканче сладко от вишни(с цели вишни)
50 г смлени бадеми

100 г черен шоколад

  1. Бутер тестото се оставя да се размрази.
  2. Прехвърля се върху хартия за печене и се разточва по дължина, докато стане около 40 см.дълго.
 3. Разделя се на 3 равни части по дължина, като не се срязва, а само се отбелязва с ножа. Двете крайни парчета се разрязват на ивици.
4. Рикотата се смесва със захарта и с нея се намазва средното парче от тестото, като се оставя борд в двата края. Отгоре се слагат вишните и се поръсват с бадемите. Плънката се захлюпва с ивиците тесто от двата края като се редуват от единия и другия край. Четирите крайни парчета се отрязват.






 5. Прехвърля се паят с хартията в тава за печене и се слага в предварително загрята на 190 градуса С фурна. Пече се около 30 минути.
 6. Като изстине паят се украсява с разстопеният шоколад и се нарязва на парчета.



Панирано броколи с бял сос

900 г замразено броколи

За панировката:
8 яйца
13-14 суп.л.брашно
1 суп.л.сол

За соса:
60 г масло
2 суп.л.брашно
500 мл.прясно мляко
100 г кашкавал

1. Броколите се бланшират във вряща вода за 7-8 минути. Отцеждат се добре от водата и се оставят  леко да се охладят.

2. Яйцата се разбъркват с брашното и солта.

3. Всяко парче броколи се потапя в панировката и се пържи в горещо олио.

4. Приготвя се сосът като маслото и брашното се запържват. Когато започне да покафенява сместа се излива по-малко от млякото (бърка се  енергично с лъжица за да не се получат бучици). Като заври сместа се добавя кашкавалът, настърган или нарязан на парченца. Бърка се още 2-3 минути, докато се разтопи кашкавала и се сгъсти соса  и се оттегля от котлона.

5. Сервира се като в чиния се слага от броколите и се заливат със сос.

Шоколадови блокчета

320 г брашно
3 суп.л.какао
½ ч.л.сол
1 бакпулвер
1 ванилия
230 г масло
150 г кристална захар
150 г кафява захар
2 яйца
130 г течен шоколад
250 г бял шоколад

  1. В купа се смесват брашното, какаото, солта, бакпулвера и ванилията.
  2. В друга купа се смесват мекото масло и двата вида захар. Разбива се с миксер за 3-4 минути. Добавят се двете яйца и се разбива с миксера за кратко. Добавя се течният шоколад и се разбърква.
  3. Брашнената смес се добавя на 3-4 пъти към маслената смес като се разбърква с лъжица. Накрая се добавя нарязаният на парченца (по-едри) бял шоколад.
  4. Изсипва се в покрита с хартия за печене тава (20 на 30 см) и се заравнява.
  5. Пече се около 40 минути в предварително загрята на 190 градуса С.


15 октомври 2013

Пай с домати и моцарела

За 2 бр.:
За тестото:
3 ч.ч.(от 250 мл)брашно
1 ч.л.сол
160 г масло
2 яйца
5-6 суп.л.студена вода

За плънката:
2 суп.л.горчица
4-5 домата
400 г моцарела
олио
сол
чубрица

  1. В купа се разбъркват брашното и солта. Върху тях се накълцва студеното масло и с ръце се прави на трохи. Добавят се яйцата и водата и се замесва тесто, което се разделя на 2 топки.
  2. Всяка топка се разточва на кръг(около 30 см. диаметър), върху хартия за печене. Намазва се с 1 суп.л.горчица. Отгоре се нареждат доматите, нарязани на филийки, като се оставят около 4-5 см. разстояние от края на тестото. Поръсват се с олио и чубрица, поливат се с малко сол и се покриват с парчета моцарела. Внимателно се подгъва края на тестото към плънката.
  3. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса С за около 25-30 минути.


Ябълкови бухтички


За 20-25 бухтички:
2 яйца
180 мл.прясно мляко
30 г разтопено масло
240 г брашно
50 г кристална захар
1 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.канела
щипка сол
2 ябълки

олио за пържене
пудра захар за поръсване



  1. В купа се смесват яйцата, прясното мляко и маслото. Разбъркват се с вилица.
  2. В друга купа се смесват брашното, захарта и подправките. Разбъркват се и се изсипват в яйчната смес. Разбърква се добре с лъжица. Накрая се добавят обелените и нарязани на парченца ябълки.
  3. От полученото тесто се изсипва по 1 суп.л.в сгорещеното олио.
  4. Готовите бухтички се поръсват с пудра захар.

10 октомври 2013

Бисквити „Орео“

За крема:
125 г бял шоколад
125 мл.подсладена сметана
15 г масло

За бисквитите:
230 г масло
160 г кристална захар
260 г брашно
85 г какао
½ ч.л.сода бикарбонат


  1. Първо се приготвя кремът като се смесят всички продукти и се загрее сместа докато се разтопи шоколада. Прибира се в хладилника поне за 4 часа, след което се разбива с миксер.
  2. В купа се смесват брашното, какаото и содата.
  3. В друга купа се разбиват с миксер за 3-4 минути мекото масло и захарта. Постепенно се добавя от брашнената смес докато се замеси тесто. Слага се в торбичка и се прибира в хладилника за час-час и половина.
  4. Охладеното тесто се разточва на лист с дебелина около 3-4 мм и се изрязват кръгли бисквитки, които се взимат внимателно с нож и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене, като се оставя малко разстояние между тях.
  5. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 14-15 минути.
  6. Оставят се да се охладят и се слепят две по две, като се слага по 1 ч.л. от крема между бисквитките.

05 октомври 2013

Грах с прясно мляко и кашкавал

1-1,2 кг.грах
4 суп.л.олио
1 суп.л.сол
2 суп.л.брашно
500 мл.прясно мляко
500 мл.топла вода
сокът на половин лимон
2 жълтъка
2 суп.л.масло
50 г кашкавал

  1. Грахът и олиото се задушават в тенджера на котлона. Като се изпари течността се поръсва със солта и брашното и се разбърква. Налива се по малко от млякото, като се разбърква през цялото време. Като заври млякото се добавя водата и се оставя на слаб огън да ври.
  2. Като се сгъсти сосът се добавя маслото и разбитите с лимоновият сок жълтъци. Оставя се да ври още 5 минути и се оттегля от котлона.
  3. Ястието се разсипва в чинии и се поръсва с настърган кашкавал.


Бързи питки с мая

1 ч.ч.(от 250 мл) топла вода
1/3 ч.ч.олио
2 суп.л.суха мая
3 суп.л.захар
1 ч.л.сол
1 яйце
3 ч.ч.брашно

За намазване:
1 жълтък + 1 суп.л.прясно мляко
масло
шарена сол

  1. В купа се смесват топлата вода, олиото, маята и захарта. Разбърква се и се оставя за 15 минути да шупне.
  2. Към шупналата мая се добавят солта, яйцето и брашното. Замесва се меко тесто, което се разделя на 12 топки. Нареждат се в тава (около 22х32 см), покрита с хартия за печене. Оставят се 10 минути да втасат.
  3. Втасалите питки се намазват с жълтъка, смесен с прясното мляко и се слагат да се пекат в предварително загрята на 200 градуса С фурна.
  4. Пекат се около 15-20 минути. Още горещи се намазват с масло и се поръсват с шарена сол.


Макарони със сирене и тиквички

250 г макарони
2 тиквички
150 г сирене
4 суп.л.олио
300 мл.прясно мляко
1,5 ч.л.брашно
80 г кашкавал
50 г солени бисквити(крекери)

  1. Макароните се сваряват и се объркват със ситно настърганите тиквички, натрошеното сирене и олиото. Изсипват се в тава около 25х25 см.
  2. Прясното мляко се разбърква с брашното и се слага на слаб огън да ври докато се сгъсти. Оттегля се от огъня, добавя се настърганият кашкавал и се разбърква. 2/3 от млякото се добавя към макароните, разбърква се добре, заравнява се в тавата и се залива с останалото мляко. Отгоре се наръсва с натрошените крекери.
  3. Пече се на 190 градуса С за около 20-25 минути.


Бананов чипс

2 банана

1. Бананите се нарязват на много тънки филийки(1 мм). Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене, плътно едно до друго.

2. Пекат се час и половина на 100 градуса С.

02 октомври 2013

Сладки с орехи, стафиди и тиквичка

За около 60 бр.:
125 г масло
1 ч.ч.(от 200 мл) кристална захар
1 яйце
2 ч.ч.брашно
1 ч.л.сода бикарбонат
1 ч.л.канела
½ ч.л.подправки за меденки
щипка сол
1 ч.ч.натрошени орехи
1 ч.ч.(100 г ) стафиди
1 ч.ч.(около 160 г ) ситно настъргана тиквичка

  1. В купа се смесват брашното, содата, канелата, подправките и солта.
  2. Мекото масло и захарта се бъркат с лъжица за 2-3 минути. Добавя се яйцето и се разбърква отново.
  3. Добавя се на 3-4 пъти брашното, след това орехите и стафидите, и накрая настърганата тиквичка. Разбърква се добре и от сместа се изсипва по 1 ч.л. в тава, покрита с хартия за печене.
  4. Пекат се в предварително загрята на 190 градуса С фурна за 14-15 минути.