31 юли 2013

Пай с тиквички и рикота

За блата:
160 г брашно
¼ ч.л.сол
115 г масло
2 ч.л.лимонов сок
2 суп.л.заквасена сметана
2 суп.л.студена вода

За плънката:
120 г рикота
3 суп.л.заквасена сметана
2 суп.л.зехтин
½ ч.л.сол
50 г настърган кашкавал
1 ч.л.червен пипер

2 малки тиквички

1 жълтък


  1. В купа се смесват брашното и солта. Добавя се студено масло, нарязано на парченца и се разбърква с пръсти докато се получат трохи.
  2. В купа се смесват лимоновият сок, сметаната и водата. Разбърква се и се изсипва при трохите. Замесва се тесто, което се прибира в хладилника за час.
  3. Добре измитите тиквички се нарязват на филийки(около 2-3 мм.дебели), посоляват се от двете страни и се нареждат върху домакинска хартия да престоят 30 минути. След което много добре се подсушават.
  4. Продуктите за плънката се разбъркват добре с лъжица.
  5. Охладеното тесто се разточва, върху хартия за печене, в кръг с диаметър около 35 см. По средата се изсипва плънката и се разстила равномерно, като се оставя по края борд от около 5-6 см.
  6. Върху плънката се нареждат витрилообразно тиквичките. Останалото по края тесто се прегъва върху тиквичките и се намазва с разбития жълтък.
  7. Прехвърля се с хартията в тава и се пече в предварително загрята на 190 градуса С фурна за 45-50 минути.

Печени картофи с подправки

1,5 кг.картофи
2 белтъка
3 суп.л.олио
1 ч.л.сол
1 ч.л.риган
1 ч.л.сух магданоз
¼ ч.л.мащерка
1 ч.л.чубрица

  1. В купа се смесват белтъците и олиото и се разбиват за кратко с вилица.
  2. В найлонова торба се смесват всички подправки и се раздрусва добре.
  3. Обелените, измити и добре подсушени картофи се нарязват на ивици. Изсипват се в купата с белтъците и се разбъркват.
  4. Изсипват се при подправките и се раздрусват докато се разнесат подправките равномерно по всички картофи.
  5. Голяма тава се покрива с хартия за печене, намазва се с олио и се изсипват картофите.
  6. Пекат се в предварително загрята на 220 градуса С фурна за около 50 минути.


Пай със сини сливи

За блата:
250 г брашно
150 г пудра захар
½ ч.л.бакпулвер
щипка сол
150 г масло
1 жълтък
2 суп.л.студена вода

За пълнежа:
600 гр заквасена сметана
3 яйца
100 г кристална захар
1 ванилия

10 сини сливи
кафява захар

  1. В купа се смесват захарта, брашното, бакпулвера и солта. Добавя се студеното масло, нарязано на парченца. Размесва се с пръсти докато стане на трохи. Добавя се жълтъка и водата, и се оформя тесто. Слага се в найлонова торбичка и се оставя в хладилника за 30 минути.
  2. Плънката се приготвя като се разбъркат всички продукти докато се получи хомогенна смес.
  3. Охладеното тесто се изсипва в тава за пай(с диаметър 26 см) и се разстила с пръсти по стените и дъното. Надупчва се с вилица и се излива плънката. Отгоре се нареждат сините сливи нарязани на четвъртинки.
  4. Слага се да се пече в предварително загрята на 180 градуса С. Пече се 30 минути, вади се, поръсва се с кафява захар и се пече още 15-20 минути.


Питки с локум


1-1.100 кг.брашно
2 пак.суха мая
1 суп.л.захар
¼ ч.л.сол
750 мл.прясно мляко
150 г масло
2 кутийки локум (280 г)

2 жълтъка
2 суп.л.прясно мляко

1 ч.ч. (от 160 мл) мед
1 ч.ч.вода

пудра захар

  1. В купа се изсипват маята, захарта и солта. Добавя се 100 гр.брашно и 250 мл.топло мляко, разбърква се и се оставя 30 минути да шупне.
  2. Към шупналото тесто се добавят останалото мляко и разтопеното масло. Разбърква се и се добавя около 1 кг.брашно за да се получи меко тесто. Завива се с кърпа и се оставя за 30 минути да втаса.
  3. Втасалото тесто се разделя на около 25 топки. Всяка се сплесква, в центъра се слага по 1 локум и се завива на топка. Нареждат се едно до друго в намаслена тава (32 см. диаметър). Завиват се с кърпа и се оставят за 30 минути да втасат отново.
  4. Намазват се с разбърканите жълтъци с мляко и се пекат за около 35 минути на 180 градуса С.
  5. Като изстинат се заливат с горещия сироп от меда и водата, и се поръсват обилно с пудра захар.


17 юли 2013

Баница от хляб

около 400-500 г хляб
3 яйца
150 г сирене
500 мл.прясно мляко
8 суп.л.олио

150 г кашкавал
чубрица


  1. Хлябът се нарязва на по-дебели филии и всяка се нарязва на 8 парчета. Нареждат се плътно едно до друго в тава (28-30 см).
  2. Яйцата се разбъркват с натрошеното сирене, млякото и олиото, и с получената смес се залива хляба.
  3. Пече се 25 минути в предварително загрята на 180 градуса С фурна, след което се поръсва с настърганият кашкавал и чубрицата и се запича за още 7-8 минути.

Локумки с бяло вино

За около 80 бр.:
300 мл.олио
200 мл.бяло вино
500 г брашно
1 ванилия

2 кутийки локум (280 г)

пудра захар(около 150 г)

  1. В купа се изсипват олиото, виното и ванилията, разбърква се с лъжица и постепенно се добавя брашното докато се замеси тесто.
  2. Всяко локумче се разрязва на 4 парченца.
  3. От тестото се къса по малко парче, сплесква се между дланите, в средата се поставя по едно парче локум и се завива на топче.
  4. Нареждат се едно до друго в тава, покрита с хартия за печене.
  5. Пекат се на 180 градуса за 18-20 минути.
  6. Още горещи се овалват в пудрата захар.


07 юли 2013

Кюфтета от тиквички и булгур

За около 25 бр.:
1 ч.ч.(от 200 мл) булгур
2-3 тиквички (700-800 г)
2 яйца
1 глава лук
половин връзка магданоз
1 суп.л.сол
7-8 сухара

брашно
масло

  1. Булгурът заедно с 500 мл.вода се слага да ври докато изври цялата течност. Оставя се да се охлади.
  2. Тиквичките се белят и настъргват на ситното ренде. Отцеждат се много добре от водата.
  3. Смесват се всички продукти, като магданоза и лукът се накълцват на ситно, а сухарите се смилат. Обърква се всичко и се оформят кюфтета, които се овалват в брашно и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.
  4. Пекат се 30 минути на 190 градуса С, вадят се от фурната намазват се с масло и се пекат още 10-тина минути.


Зеленчуци, печени на грил-тиган

½ ч.ч.лимонов сок
½ ч.ч.зехтин
1 ч.л.сол

зеленчуци


Лимоновият сок се смесва със зехтина и солта, и с полученият сос се намазват парченцата зеленчуци. Пекат се на добре загрят грил-тиган.

Пържени филийки с течен шоколад

1 пакет тостерен хляб
400 г течен шоколад
3 яйца
4 суп.л.прясно мляко

олио
кристална захар за овалване + 2 пак.ванилия



  1. Изрязват се корите на филийките и всяка филийка леко се разточва с точилка. Намазва се с 1 суп.л.течен шоколад и се завива на руло.
  2. Яйцата се разбъркват с прясното мляко.
  3. Рулцата се овалват в яйцата и се пържат в горещото олио докато се зачервят.
  4. Още горещи се овалват в смесената с ванилия захар.

Кошнички от бутер тесто, крем с рикота и заквасена сметана и печени кайсии

400 г бутер тесто
1 яйце
кристална захар

100 г шоколад

За крема:
250 г рикота
200 г заквасена сметана
1 ч.ч.пудра захар
1 пак.желатин

8 едри кайсии
4 бр.бисквити „Еверест ореховка“
2 суп.л.мед
3 суп.л.смлени орехи


  1. Кайсиите се разполовяват и се нареждат една до друга в тавичка. Бисквитите се натрошават на ситно и се разбъркват с орехите и меда. С получените трохи се пълнят кайсиите и се пекат на 180 градуса за 20-25 минути.
  2. Бутер тестото се разточва на тънко и се разрязва на 15 квадрата. Получените квадрати тесто се намазват от едната страна с леко разбитото яйце и се поръсват със захарта.
  3. Метална тава за мъфини се обръща с дъното нагоре и всяко дъно се облепя с тестото, като страната със захарта е отгоре. Пекат се 20-25 минути на 200 градуса С. Още топли се вадят от формите и се оставят добре да се охладят.
  4. Шоколадът се разтапя и се разбърква с 1 суп.л.олио. Всяка кошничка се намазва от вътрешната страна с разтопеният шоколад.
  5. Приготвя се кремът като рикотата, заквасената сметана и пудрата захар се разбъркват с миксер. Желатинът се разтваря в 4-5 суп.л.вода и се оставя да набъбне за 5 минути, след което се разтваря на водна баня или в микровълнова фурна. Добавя се към крема и се разбърква. Оставя се за 10-тина минути да отлежи след което се пълнят кошничките. Оставят се за няколко часа да се желира крема, след което върху всяка кошничка се слага по една половинка от кайсиите.

Ципура на фурна


Почистените риби се осоляват и поливат с лимонов сок и зехтин. Оставят се за около час да престоят, добавя се ½ ч.ч.вода в тавата и се пекат за 30 минути на 200 градуса С.