28 април 2013

Тиквички с ориз

3-4 тиквички (около 1 кг.)
3-4 суп.л.ориз
½ връзка магданоз
3 яйца
500 мл.прясно мляко
брашно
сол
олио

  1. Тиквичките се обелват и нарязват на колелца.
  2. В намазана с олио тава (26-28 см) се нареждат половината тиквички. Посоляват се и се поливат в 3 суп.л.олио. Поръсват се с накълцаният магданоз и оризът. Отгоре се нареждат останалите тиквички, като се овалват преди това в брашно.
  3. Яйцата се разбъркват с прясното мляко, добавят се 3 суп.л.олио и ½ ч.л.сол. Разбърква се и се заливат тиквичките.
  4. Пекат се на 200 градуса С около час.

Локумки от парено тесто

За около 50 бр.:
250 мл.вода
250 мл.олио
щипка сол
500 г брашно
1 ч.л.сода бикарбонат

150-200 г пудра захар
1 кутия локум (140 г)
орехи

  1. Водата, олиото и солта се слагат да заврят. Содата и брашното се разбъркват и се изсипват във врящата течност. Бърка се 1-2 минути и се оттегля от котлона. Оставя се леко да се охлади, след което се взема малко от тестото, сплесква се между дланите, поставя се по средата парченце локум и парче орехова ядка и се завива на топче.
  2. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Пекат се 15-20 минути на 180 градуса С. Още горещи се овалват в пудрата захар.

Пица със спанак и сирене

За тестото:
½ ч.ч. (от 270 мл) вода
¼ ч.ч.олио
½ ч.л.сол
½ ч.л.захар
1 пак.суха мая
2 ч.ч.(300-350 г) брашно

За плънката:
500 г пресен спанак
200 г сирене
180 г крем сирене за мазане с подправки
2 яйца
2 стръка зелен лук
120 г кашкавал
  1. В купа се наливат водата и олиото, и се затоплят за 30 сек. в микровълнова фурна. Добавят се маята, солта и захарта, и се разбърква докато се разтворят. Добавя се брашното и се замесва меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя за час-час и половина да втаса.
  2. Спанакът се бланшира за 2-3 минути във вряща вода, изважда се в купа със студена вода, след което се отцежда добре от водата и се нарязва на ситно. Смесва се с крем сиренето, натрошеното сирене и яйцата, и се разбърква добре.
  3. Втасалото тесто се разстила с ръце в кръгла тава (30-32 см. диаметър), като се оставя и малко ръбче по края. Изсипва се плънката от спанака и сиренето, наръсва се с накълцаният зелен лук и настърганият кашкавал.
  4. Пече се на 180 градуса С около 40-45 минути (докато се зачерви кашкавала).


23 април 2013

Сладкиш с моркови

 3 яйца
180 г кафява захар
150 мл.олио
180 г брашно
1 бакпулвер
2 моркова (около 140 г)
50 г орехи
50 г захаросани портокалови корички
½ ч.л.подправки за меденки

300 г крема сирене
1 ч.ч.пудра захар
портокалова есенция

  1. Яйцата и захарта се разбиват леко с вилица. Добавя се олиото и се разбърква. Орехите и портокаловите корички се накълцват на ситно и се добавят към яйцата.
  2. Брашното се разбърква с бакпулвера и се добавят на 3-4 пъти към яйацата като се бърка с дървена лъжица. На края се добавят ситно настърганите моркови и подправката за меденки. Всичко се разбърква добре и се изсипва в квадратна тавичка(18-20 см), покрита с хартия за печене.
  3. Пече се 40-45 минути на 180 градуса С. Оставя се да се охлади преди да се намаже с крема.
  4. Кремът се приготвя като сиренето се разбърква с пудрата захар и портокаловата есенция.

21 април 2013

Сладкиш с Kit Kat Pop Chok

3 яйца
7 суп.л.захар

100 мл.прясно мляко
100 г заквасена сметана
50 г масло

1,5 ч.ч. (от 250 мл) брашно
3 суп.л.какао
1 ч.л.бакпулвер

1 пакет (150 г) Kit Kat Pop Chok

  1. Яйцата и захарта се разбиват с миксер за 4-5 минути.
  2. Маслото се разтопява и се смесва с млякото и сметаната.
  3. В друга купа се смесват брашното, какаото и бакпулвера.
  4. Към разбитите яйца се добавят постепенно от сухата и течната смес като се бърка с дървена лъжица.
  5. Тестото се излива във продълговата форма за кекс, покрита с хартия за печене. Отгоре се нареждат топчетата Кит Кат.
  6. Пече се на 180 градуса 40-45 минути (проверява се с клечка дали е изпечен).


Кифли със сирене

250 мл.прясно мляко
80 мл.олио
1 пак.(7 г) суха мая
1 ч.л.сол
350-400 г брашно

200 г сирене
1 яйце

  1. В купа се изсипва 350 гр.брашно, прави се кладенче и вътре се изсипват затоплените мляко и олио, солта и маята. Омесва се меко тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно. Купата се завива с кърпа и се оставя за час и половина да втаса тестото.
  2. Втасалото тесто се разделя на 8 равни топки.
  3. Всяка топка се разплесква с ръце върху плота, във формата на правоъгълник. Поръсва се с натрошено сирене и се завива на руло. Подгъва се в двата края(нещо като буква „С“ да се получи) и се нареждат в тава покрита с хартия за печене. Оставят се за час да втасат.
  4. Втасалите кифли се намазват с леко разбитото яйце и се слагат в студена фурна. Включва се фурната на 180 градуса С и се пекат 25-30 минути. Изваждат се от фурната и се покриват с кърпа за да се задушат и останат мекички.


Тиквички с яйца и сирене

5-6 тиквички (около 1,5 кг.)
3 яйца
250 г натрошено сирене
5 суп.л.олио
½ връзка магданоз
1 ч.л.сол

  1. Тиквичките се настъргват на ситно и се изцеждат добре.
  2. В купа се смесват останалите продукти, разбъркват се добре и се изсипват при тиквичките. Разбърква се и се изсипва в намазана с олио тава (26-28 см).
  3. Пече се на 200 градуса С 50-60 минути.


16 април 2013

Гъби с ориз

400 г печурки
5 суп.л.олио
½ ч.л.сол

1 ч.ч.(200 г) ориз
4 суп.л.олио
1 ч.л.сол

  1. Гъбите се нарязват на по-едри парчета и се задушават с олиото и солта докато изври течността. Добавя се 1 ч.ч.вода и се варят на слаб огън докато изври водата.
  2. Оризът се запържва с олиото и солта. Добавя се 750 мл.вода и се оставя да ври на слаб огън докато изври течността.
  3. В чиния се поставя ринг, вътре се изсипват 4-5 суп.л.ориз и се заравнява с лъжица. Отгоре се изсипват 2-3 суп.л.гъби и се маха ринга.

Свинска кавърма в омлет

600 г свинско месо
2 глави лук
3 печени пиперки
1 ч.л.сол
1 ч.л.чубрица
олио

За омлетите:
6 яйца
½ ч.л.сол
  1. Свинското месо и лукът се нарязват на парченца и заедно със солта и 3-4 суп.л.олио се задушават. Като се задуши месото се добавя 500 мл.вода и се оставя на слаб огън да ври. Като поизври водата се добавят нарязаните на парченца пиперки и чубрицата. Разбърква се и се оставя да ври докато се изпари цялата течност.
  2. Приготвят се омлетите като яйцата и солта се разбъркват с вилица и в горещ тиган, намазан с олио, се излива по 1 черпак от яйцата. Приготвят се 5 омлета.
  3. Взема се един омлет и се разстила в купичка. Вътре се слагат 2-3 суп.л.от месото и се завива като пакетче. Обръщат се в чиния.


Еклери с ванилов крем


За еклерите:
200 мл.вода
100 мл.олио
щипка сол
135 г брашно
4 яйца

За крема:
1 л.прясно мляко
2 пакета пудинг ванилия на Д-р Йоткер
12 суп.л.захар

200 г шоколад (100 г млечен + 100 г натурален)

  1. Приготвя се кремът като пудинга се разбърква с малко прясно мляко и захарта. Изсипва се в останалото мляко и се бърка докато се сгъсти. Покрива се с фолио и се оставя да изстине.
  2. За еклерите - водата, олиото и солта се слагат в тенджера на котлона да заврят. Изсипва се наведнъж брашното и се бърка с дървена лъжица 1-2 минути, докато стане на топка сместа. Изсипва се в купа и се оставя да се охлади. Яйцата се добавят едно по едно към тестото, като след всяко се бърка с миксер.
  3. Върху хартия за печене, на разстояние едно от друго, се изсипва по 1 ч.л.от тестото.
  4. Пекат се на 220 градуса С за 12-14 минути, като след като се изключи фурната не се вадят веднага, а през няколко минути се отваря вратичката за да влиза по малко студен въздух във фурната.
  5. Изстиналите еклери се срязват през средата с нож и се пълнят с по 1 суп.л.от пудинга.
  6. Отгоре се украсяват с разтопения шоколад.

Гъбена супа


400 г печурки
1 морков
1 ч.л.сол
2 суп.л.брашно
5-6 суп.л. олио
120 г заквасена сметана
магданоз

  1. Почистените гъби и морковът се нарязват на парченца и заедно с олиото се задушават докато изври водата и останат на мазнина. Добавят се солта и брашното и се разбърква добре. Налива се 750 мл.топла вода и супата се оставя да ври на слаб огън 15-20 минути.
  2. Заквасената сметана се разбърква с няколко лъжици течност от супата и се излива в супата. Разбърква се и се оставя да поври още 5 минути.
  3. Супата се разпределя в купички и се поръсва с накълцан магданоз.



14 април 2013

Сладкиш с бадеми, кафе и маскарпоне

За блата:
4 яйца
140 г кристална захар
50 г брашно
2 смлени бишкоти
½ ч.л.бакпулвер
1 ванилия
140 г смлени бадеми
50 г нарязан на парченца черен шоколад

За крема:
250 г маскарпоне
½ ч.ч.пудра захар
120 мл.подсладена сметана
70 мл.кафе еспресо

  1. Яйцата и захарта се разбиват с миксер за 4-5 минути.
  2. Смесват се в купа всички продукти и се разбъркват добре. Добавят се постепенно към яйцата като се бърка с дървена лъжица.
  3. Тестото се излива в тава с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене.
  4. Блата се пече в предварително загрята на 180 градуса С за 30 минути. Оставя се да се охлади добре и се разрязва на 2 по-тънки блата.
  5. Приготвя се кремът като маскарпонето се разбърква с пудрата захар. Сметаната се разбърква с миксер и се смесва с маскарпонето. Накрая се добавя изстиналото кафе.
  6. Половината крем се намазва между двата блата, а с останалият крем се измазва отстрани и отгоре сладкиша.


Кексчета със сладко от череши

2 ч.ч.(от 250 мл) брашно
2/3 ч.ч.кристална захар
1 бакпулвер
1 ванилия

1/3 ч.ч.олио
1 яйце
¾ ч.ч.прясно мляко

сладко от череши

За поръсване:
70-80 г масло
4 суп.л.кристална захар
½ ч.л.канела

  1. В купа се смесват сухите съставки и се разбъркват.
  2. В друга купа се смесват мокрите съставки и се изливат при сухите. Разбърква се набързо колкото да се смесят продуктите.
  3. В 12 хартиени формички се излива по 1 суп.л.от тестото. Върху него се слага по 1 ч.л.от сладкото и се покрива с 1 суп.л.тесто.
  4. Пекат се на 180 градуса за 20 минути.
  5. Маслото се разтапя и се намазват кексчетата. Поръсват се със смесените канела и захар.


Лапад с ориз и маслини

250 г лапад
1 връзка зелен лук
250 г ориз
200 г маслини
олио
сол

Лападът се бланшира за 2-3 минути във вряща, подсолена вода. След това се измива със студена вода и хубаво се отцежда от водата. Нарязва се на ситно и заедно със ситно нарязаният зелен лук се задушава в 5-6 суп.л.олио. Добавя се измитият ориз и 1 суп.л.сол, бърка се 2-3 минути и се налива 1 л.топла вода. Оставя се да ври на слаб огън 20 минути. Добавят се маслините, разбърква се и се готви още 5 минути.


08 април 2013

Бял боб с булгур

400 г бял боб
150 г булгур
1 глава лук
1 морков
4-5 печени червени пиперки
сол
1 ч.л.джоджен
олио

1. Бобът се сварява.

2. Лукът и моркова се нарязват на ситно и се задушават в 6-7 суп.л.олио. Добавя се булгура, 1 суп.л.сол и се разбърква. Налива се 400 мл.вода и се оставя на слаб огън докато изври водата.

3. Добавят се пиперките, нарязани на парченца, свареният боб и джоджена. Разбърква се добре и се оттегля от котлона.

Кекс с мед


150 г масло
6-7 пълни суп.л.мед
3 яйца
200 г заквасена сметана

220 г брашно
30 г нишесте
150 г кафява захар
1 пак. бакпулвер
1 ч.л.подправки за меденки

50-60 г орехови ядки

  1. Маслото и меда се загряват на водна баня или в микровълнова фурна докато се разтопи маслото. Оставя се леко да се охлади сместа и се добавят яйцата и заквасената сметана. Разбърква се добре с лъжица докато се получи хомогенна смес.
  2. В друга купа се смесват сухите съставки. Излива се при тях течната смес и всичко се разбърква добре.
  3. Тестото се излива в правоъгълна форма (25х9 см) за кекс, покрита с хартия за печене. Отгоре се поръсва с ореховите ядки.
  4. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С 40-45 минути.


Минипитки с шунка и кашкавал


За 40 бр.:
За тестото:
900-950 г брашно
500 мл.прясно мляко
2 пак.суха мая
3 яйца
1 суп.л.захар
1 суп.л.сол
5 суп.л.олио

За плънката:
200 г масло
200 г шунка
150 г кашкавал

За намазване:
2 жълтъка + прясно мляко
чубрица

  1. Сухата мая се разтваря в 100 мл. топло прясно мляко, добавя се брашно да се получи гъста каша и се оставя за 15-20 минути да шупне сместа.
  2. В купа се изсипва брашното, прави се кладенче и вътре се изсипват всички продукти за тестото. Омесва се меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя за час и половина да втаса.
  3. Втасалото тесто се разделя на 40 топчета. Приготвя се плънката като шунката се нарязва на парченца и се разбърква със ситно настърганият кашкавал.
  4. Всяко топче се разтегля на правоъгълник, намазва се с масло и се поръсва с 1 ч.л. от плънката. Навива се на руло, и след това на охлюв. Поставят се в хартиени формички за мъфини и се оставят за 35-40 минути да втасат.
  5. Намазват се с жълтъците, смесени с малко прясно мляко и се поръсват с чубрица.
  6. Пекат се на 180 градуса за около 25 минути.

07 април 2013

Кашкавалени миниеклерчета


За около 50 бр.:
50 г масло
125 мл.прясно мляко
80 г брашно
2 яйца
1/2 ч.л.сол
80 г кашкавал

100 г сирене
5 суп.л.цедено мляко

  1. Млякото и маслото се слагат в тенджера на котлона. Като заври течността се изсипва брашното наведнъж и се бърка с дървена лъжица докато стане на топка сместа. Прехвърля се в купа и се оставя да се охлади.
  2. Добавят се яйцата едно по едно като се бърка с миксер.
  3. Накрая се добавят солта и ситно настърганият кашкавал. Обърква се добре всичко и се изсипва по ½ ч.л.от тестото върху хартия за печене. Пекат се на 200 градуса С за около 15 минути.
  4. Сиренето се натрошава и се обърква с цеденото мляко, и се пълнят еклерчетата с тази смес.


Шоколадови трюфели с бисквити и маскарпоне

За 30-35 бр.:
250 г маскарпоне
1 пакет (154 г) бисквити“Орео“
150 г млечен шоколад

200 г млечен шоколад + 200 г черен шоколад
олио
50 г бял шоколад

  1. Бисквитите се натрошават и се смесват с маскарпонето и нарязаният на парченца млечен шоколад. Всичко се обърква и се оформят топченца. Прибират се в хладилника поне за час.
  2. Млечният и черният шоколад се разтапят на водна баня или в микровълновата фурна, добавят се 3-4 ч.л.олио и се разбърква. Студените топчета се потапят в шоколада и се оставят върху фолио или хартия за печене да изсъхнат. Украсяват се с разтопения бял шоколад.


05 април 2013

Торта с шоколад и крем с маскарпоне


За блатовете:
150 г брашно
320 г кристална захар
75 г какао
1,5 ч.л.сода бикарбонат
1 ч.л.бакпулвер
щипка сол
2 яйца
180 мл.прясно мляко
90 мл.олио
140 мл.кафе еспресо

За крема:
500 г маскарпоне
1 ч.ч.пудра захар
200 мл.подсладена сметана
сокът от 2 портокала (150-160 мл)
4 бишкоти Савоярди
100 г шоколад (Милка с лешници)

3 кутии бисквити Милка Шоко Лила Стикс
какао
захаросани портокалови корички, шоколад

  1. Първо се приготвя блата като сухите и мокрите съставки се смесват поотделно в купи. Сухите се изсипват при мокрите, разбърква се добре сместа с лъжица (по-рядка смес се получава, повече като палачинково тесто, отколкото като кексово) и се изсипва в тава с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене. Пече се 25-30 минути на 180 градуса С (проверява се с шишче дали е добре изпечен). Като изстине добре блата се разрязва на 2 по-тънки.
  2. Подсладената сметана се разбива с миксер докато започне да се сгъстява. Маскарпонето и пудрата захар се разбиват за кратко с миксер и се изсипват при сметаната. Разбърква се с миксер. На 3-4 пъти се добавя портокаловият сок като се продължава разбъркването с миксер.
  3. ¼ от крема се отделя за измазване на тортата, а към останалият крем се добавят нарязаните на парченца бишкоти и шоколад. Разбърква се добре и се изсипва върху единият блат. Отгоре се слага вторият блат и тортата се измазва отстрани и отгоре с отделеният крем. Нареждат се бисквитите по края. Отгоре се поръсва с какао и се украсява със захаросаните портокалови кори, предварително потопени в млечен шоколад.

Фунийки от бутер тесто

За около 30 бр.:
400 г бутер тесто
1 яйце
кристална захар

За пълнежа:
250 мл.подсладена сметана
200 г млечен шоколад

сладко от боровинки
смлени орехи

  1. Бутер тестото се оставя да се размрази и след това се разточва на тънък лист. Режат се ленти ( около 2,5 см на 15 см) и се увиват около метални форми за фунийки. Намазват се с леко разбитото яйце и се овалват добре в кристалната захар. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене и се пекат на 180 градуса С за около 20 минути.
  2. Сметаната и шоколада се загряват докато се разтопи шоколада. Разбърква се и се оставя в хладилника за 2 часа, след което се разбива с миксер докато се сгъсти крема.
  3. В охладените фунийки се изсипва по 1 ч.л.от сладкото, тръсва се добре да падне на дъното и отгоре се допълват с крем. Топват се в смлените орехи.

Шоколадови банани

2 банана

100 г черен шоколад
100 г млечен шоколад
1 ч.л.олио

50 г суров микс от ядки и стафиди

1. Бананите се нарязват на колелца. Слагат се за 15-20 минути във фризера.

2. Шоколадите се разтапят в микровълнова фурна или на водна баня, добавя се олиото и се разбъркват добре.

3. Всяко парченце банан се потапя в шоколада и се поръсва с малко от накълцаните ядки и стафиди.

04 април 2013

Запечени спагети


250 г спагети

5-6 суп.л.лютеница
150 г шунка
4 триъгълничета топено сирене

100 г кашкавал
4 суп.л.заквасена сметана

  1. Спагетите се сваряват във вряща подсолена вода.
  2. В намазана с олио квадратна тавичка (20х20 см) се нареждат половината спагети. Намазват се с лютеницата и се поръсват с нарязаната на ситно шунка и нарязаното на парченца топено сирене. Отгоре се нареждат останалите спагети.
  3. Заквасената сметана се смесва с настърганият кашкавал. Добавят се 3-4 суп.л.от водата в която са врели спагетите, всичко се разбърква добре и се излива върху спагетите.
  4. Пекат се на 200 градуса С за 25-30 минути.

Маслени бисквитки със слънчогледови семки

125 г масло
150 г брашно
80 г пудра захар
1 ванилия

100 г сурови слънчогледови семки

  1. В купа се изсипват брашното, пудрата захар и ванилията. Върху тях се нарязва на малки парченца студеното масло. Забъркват се продуктите с ръце докато се получи меко тесто. Разделя се на 30-35 топчета.
  2. Всяко топче се овалва добре в суровите слънчогледови семки, сплескват се и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.
  3. Пекат се 15-18 минути на 180 градуса С.

Сладка баница с локум

1 пакет ( 400 г) кори за баница

2 яйца
120 г захар
6 суп.л.олио
120 г брашно
1 бакпулвер
4 суп.л.кисело мляко

2 кутии (280 г) локум

За сиропа:
2 ч.ч. (от 200 мл) вода
1,5 ч.ч.захар

1. Яйцата и захарта се разбиват с миксер за 3-4 минути. Добавя се олиото и се разбърква с лъжица. Брашното се смесва с бакпувера и на 3-4 пъти се добавя към яйцата. Накрая се добавя киселото мляко.

2. Локумът се нарязва на малки парченца.

3. В намазана с олио тава се поставя първата кора, намазва се с 1 суп.л.олио. Слага се втора кора, поръсва се с 3 суп.л. от кексовото тесто и част от локума. Така се редуват листите докато свършат корите, тестото и локума. 

4. Баницата се нарязва на парчета, намазва се с олио и се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна. 

5. Пече се 30-35 минути. 

6. Оставя се да изстине преди да се залее с горещият сироп.