31 март 2013

Мусака от спанак и картофи

1 кг картофи
500 г пресен спанак
200 г сирене
3 яйца
1 кофичка кисело мляко
5 суп.л.олио
сол

  1. Картофите се сваряват с обелките. След това се белят и нарязват на тънки филийки.
  2. Почистеният и измит спанак се бланшира във вряща подсолена вода за 2-3 минути. Изплаква се със студена вода, изцежда се добре и се накълцва на ситно. Смесва се с натрошеното сирене и се разбърква добре.
  3. В намазана с олио тава се нареждат половината картофи, върху тях се разпределя спанакът със сиренето. Нареждат се останалите картофи, посоляват се.
  4. Млякото и яйцата се разбъркват добре, добавя се олиото и малко сол. Разбърква се и се излива върху картофите.
  5. Пече се на 200 градуса С за 35-40 минути.


Сладки с ядки и шоколадова глазура

За 50-60 бр.:

4 белтъка
120 г пудра захар
75 г смлени сурови бадеми
75 г смлени лешници
50 г смлени орехи
3 суп.л.брашно

150 г черен шоколад
3 ч.л.олио

  1. Белтъците се разбиват с миксер докато станат на пяна. Започва да се добавя по малко от захарта, като се продължава разбиването с миксер. Като се получи гъста пяна се изключва миксера, добавят се брашното и смлените ядки на 5-6 пъти като се бърка с лъжица.
  2. В тава, покрита с хартия за печене, се изсипва по 1 ч.л.от сместа.
  3. Пекат се на 160 градуса С (или 140 градуса на вентилатор) за 15 минути.
  4. Черният шоколад се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна, добавя се олиото и се разбърква. Изстиналите сладки се потапят до средата в шоколада и се оставят да се втвърди глазурата.


Хрупкави печени филийки

1 франзела

3 яйца
200 мл.прясно мляко
3 суп.л.олио

1 ч.ч.кристална захар
2 ванилии

  1. Франзелата се нарязва на тънки филийки.
  2. В купа се смесват яйцата, млякото и олиото. Разбърква се добре с вилица.
  3. В друга купа се смесват захарта и ванилиите.
  4. Филийките се потапят за кратко в яйцата. След това се овалват в захарта и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.
  5. Пекат се на 220 градуса С за 15 минути.


30 март 2013

Канелени бухтички с крем

275 г прясно мляко
90 г масло
200 г брашно
щипка сол
4 яйца
олио за пържене

½ ч.ч.захар
1 ч.л.канела

За крема:
500 мл.прясно мляко
6 суп.л.захар
4 жълтъка
3 суп.л.нишесте
40 г масло
1 ванилия

  1. Първо се приготвя кремът като прясното мляко се разбърква със захарта и се слага да заври. Жълтъците се разбъркват с нишестето и ванилията, добавя се малко от затопленото мляко, разбърква се добре и се добавя към врящото мляко. Бърка се докато се сгъсти кремът. Оттегля се от огъня, добавя се маслото, бърка се докато се разтопи и се оставя да се охлади добре.
  2. Приготвят се бухтичките като прясното мляко, маслото и солта се слагат да заврят. Добавя се брашното, бърка се докато стане на топка и сместа се оттегля от котлона. Изсипва се в купа и се оставя леко да се охлади. Добавят се яйцата едно по едно като се разбива с миксер. В горещо олио се излива по 1 ч.л.от сместа. Пържат се по 3-4 минути. Изваждат се в купа в която сме смесили захарта и канелата, овалват се добре и се изваждат в тава за да се охладят.
  3. Изстиналите бухтички се срязват по средата с нож, пълнят се с по 1 ч.л.от крема и се затварят.


Тиквички с орехова коричка

1 кг. (6-7 бр.) тиквички

100 г смлени орехи
50 г кашкавал
2-3 суп.л.галета
1 ч.л.сол
1 ч.л.сух магданоз
2 яйца + 1 белтък

  1. В купа се смесват смлените орехи, ситно настърганият кашкавал, галетата и подправките. Разбърква се добре. Яйцата заедно с белтъка се разбъркват и се добавят към сухата смес. Всичко се разбърква много добре.
  2. Тиквичките се белят и нарязват на пръчици (около 5х1 см). Всяка пръчица се намазва с ореховата смес и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене.
  3. Пекат се на 220 градуса С (или 200 градуса на вентилатор) за 20-25 минути.


Надупени картофи


9-10 еднакви по големина картофа (около 1-1.2 кг.)

100 г сирене
100 г кашкавал
масло
сол
червен пипер

  1. Картофите се обелват и нарязват на половинки. Нареждат се, с отрязаното надолу, в намазана с олио тавичка (най-добре с незалепващо покритие). Всяка половинка се посолява и поръсва с червен пипер, слага се и по малко масло отгоре. Слагат се да се пекат на 200 градуса за 40 минути.
  2. Сиренето се намачква с вилица, смесва се със ситно настърганият кашкавал и се разбърква добре.
  3. Вадят се картофите, поръсват се с кашкавала и сиренето и се допичат за още 10 минути.

27 март 2013

Сладкиш с бисквити“Орео“

170 г бял шоколад
115 г масло
150 г захар
2 яйца
150 г брашно
1 ч.л.бакпувер
щипка сол
14 бисквити „Орео“

  1. Шоколадът и маслото се разтапят в микровълнова фурна или на водна баня. Бърка се сместа докато стане хомогенна. Оставя се леко да се охлади. Добавят се яйцата едно по едно и се разбърква добре с лъжица. Добавя се захарта и се разбърква отново. Брашното се смесва с бакпулвера и солта и се добавя към тестото на 2-3 пъти.
  2. Бисквитите се нарязват на четвъртинки и се добавят към тестото. Разбърква се добре сместа и се изсипва в тавичка (23х23 см), покрита с хартия за печене.
  3. Пече се в предварително загрята на 160 градуса С фурна за около 35-40 минути.

Булгур с краставици и топчета от цедено мляко

1 ч.ч.булгур
2 краставици
2 стръка зелен лук
1 лимон
1 ч.л.сол
олио

За топчетата:
400 г цедено мляко
100 г сирене
100 г орехи
олио
сол
2 връзки магданоз

  1. Булгурът се слага заедно с 2,5 ч.ч.вода да заври. Ври около 5 минути (докато булгурът поеме цялата вода). Като поизстине му се добавя сокът на лимона, солта и 4-5 суп.л.олио. Разбърква се добре и се оставя в хладилника да се охлади.
  2. Краставиците се белят и нарязват на колелца. Добавя се накълцаният лук, осоляват се и се разбъркват. Добавя се охладеният булгур. Всичко се обърква добре.
  3. Цеденото мляко се разбърква с натрошеното сирене, смлените орехи, сол на вкус и 4-5 суп.л.олио. С лъжичка се взема от сместа, изсипва се в ситно нарязаният магданоз, и се овалват топчета.


Кексчета с топинг от сушени боровинки, стафиди и лешници

1 кофичка ( 400 г) кисело мляко
1 бакпулвер
6 суп.л.олио

2 ч.ч.брашно
1 ч.ч.захар
2 суп.л.какао

За топинга:
1 шепа сушени боровинки
1 шепа стафиди
1 шепа лешници
1 суп.л.кафява захар

  1. Киселото мляко се смесва с бакпулвера и олиото и се разбърква с лъжица.
  2. В друга купа се смесват брашното, захарта и какаото и се разбърква сместа.
  3. Изсипват се сухите съставки при мокрите, разбърква се набързо колкото да се смесят и се разпределя сместа в 12 хартиени формички за кексчета.
  4. За топинга се смесват ситно накълцаните плодове и ядки, захарта, разбърква се. Разпределя се сместа върху кексчетата и се слагат да се пекат в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 30 минути.


Кекс с банани

3 банана (добре узрели)

125 г масло
1,5 ч.ч. (от 200 мл) кафява захар
3 яйца
2,5 ч.ч.брашно
1 бакпулвер
1 ч.л.канела
200 г заквасена сметана

1. Омекналото масло се разбива заедно със захарта, с миксер за 4-5 минути. Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се разбива за кратко с миксера.

2. Брашното се смесва с бакпулвера и канелата. Разбърква се. Добавя се към маслената смес на 3-4 пъти като се редува със заквасената сметана, бърка се с лъжица.

3. Накрая се добавят намачканите с вилица банани.

4. Разбърква се добре тестото и се излива в продълговата форма за кекс, покрита с хартия за печене.

5. Пече се на 175 градуса С за около час (проверява се с шишче дали е добре изпечен).

Пиде с кайма

За тестото:
400-450 г брашно
300 мл.топла вода
1 пак.( 7 г) суха мая
1 ч.л.сол
1 ч.л.захар
3 суп.л.олио

За плънката:
500 г кайма
1 връзка зелен лук
1 ч.л.сол
6 суп.л.гъст доматен сок

магданоз

  1. Замесва се тестото, като в купа се смесват сухите съставки, прави се кладенче и вътре се наливат водата и олиото. Полученото тесто се завива с кърпа и се оставя за час – час и половина да втаса.
  2. Каймата и ситно нарязаният лук се посоляват, и се запържват като се бърка постоянно. След 10-тина минути се добавя доматеният сок и се оставя сместа да ври на слаб огън докато изври течността. Оставя се да се охлади.
  3. Втасалото тесто се разделя на 6 топки. Всяка топка се разтегля във формата на правоъгълник (със страни около 15 на 20 см). По средата на всеки правоъгълник се слага 1/6 от плънката и се разпределя върху тестото като се оставя по 1 пръст от тестото от всички страни. Свободното тесто от към по-дългите страни се завива навътре, и в краищата се прищипва и натиска (получава се нещо като лодка). Поръсват се с накълцан магданоз и се слагат да се пекат на 180 градуса за около 15 минути.

25 март 2013

Банани с течен шоколад в бутер тесто


400 г бутер тесто
4 банана
200 г течен шоколад

1 яйце
кафява захар

1. Бутер тестото се разточва на правоъгълник на тънко. Нарязва се на 12 еднакви правоъгълника. 

2. Върху всяко парче тесто се слага по 1 ч.л.течен шоколад и леко се размазва.

3. Всеки банан се нарязва на 3 парчета по дължина.

4. Нареждат се парчетата банан върху течният шоколад и добре се увиват в тестото. Поставят се в тава, покрита с хартия за печене.

5. Отгоре се намазват с разбито яйце и се поръсват с кафява захар.

6. Пекат се на 200 градуса С за около 20 минути.

Сладкиш с халва

кори за баница (12 листа)
3 яйца
100 г захар
100 г брашно
1 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
250 г халва
олио

За сиропа:
500 мл.вода
350 г захар

  1. Първо се сварява сиропът като се слагат водата и захарта в тенджера на котлона и се оставя течността да ври за 10 минути. Оттегля се от котлона и се оставя да изстине.
  2. В кръгла тава (с диаметър 30 см.), намазана с олио, се нареждат 6 бр. от корите за баница, една върху друга като всяка се намазва с по 1 суп.л.олио.
  3. Яйцата и захарта се разбиват с миксер за 4 минути. Брашното се смесва с бакпулвера и на 4-5 пъти се изсипва в яйцата като се бърка с лъжица. Накрая се добавя нарязаната на малки парченца халва. Обърква се добре сместа и се изсипва върху корите за баница.
  4. Нареждат се отгоре останалите 6 листа, като пак всеки се намазва с олио. Нарязва се на парчета и се слага да се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна за 35 минути.
  5. Още горещ сладкишът се залива със студеният сироп и се завива с кърпа за да се задуши.

Кекс с бял и черен шоколад

200 г бял шоколад
2 яйца
300 г (2,5 ч.ч.) брашно
100 г пудра захар
1 пак.бакпувер
280 г заквасена сметана
3 суп.л.олио
100 г черен шоколад

  1. Белият шоколад се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна. Разбърква се докато се разтопи напълно и се оставя леко да се охлади. Добавят се двете яйца и се разбърква добре.
  2. В купа се смесват брашното, захарта и бакпулвера.
  3. Към шоколадът и яйцата започва да се добавят брашнената смес и заквасената сметана докато се получи хомогенна смес. Добавя се олиото и се разбърква.
  4. Накрая се добавя черният шоколад, нарязан на парченца.
  5. Тестото се изсипва в кексова форма, покрита с хартия за печене.
  6. Пече се в предварително загрята на 180 градуса С фурна, за 45-50 минути (проверя се с шишче дали не е влажен).


Крем карамел с шоколад


10 суп.л.кристална захар за карамела

200 г черен шоколад
1 л.прясно мляко
1 ч.ч.захар
7 яйца
1 ванилия

кокос за поръсване

  1. Приготвя се карамелът като се разтапя захарта и още горещ се разпределя в купички за крем карамел (12-13 бр.).
  2. Шоколадът се разтапя в микровълнова фурна или на водна баня. Разбърква се и се оставя леко да се охлади. Добавят се яйцата и захарта, и се разбърква добре. Накрая се добавят прясното мляко и ванилията. Разбърква се и сместа се налива в купичките, като не трябва да заема повече от ¾ от обема на купичката.
  3. Пече се на водна баня, на 160 градуса С, за около 50 минути.
  4. Изстиналият крем се обръща в чинийка и се поръсва отгоре с кокосови стърготини.

Бъркани яйца във формички за мъфини


6 яйца
80 мл.прясно мляко
100 г шунка
1 стрък пресен лук
¼ ч.л.сол
30-40 г кашкавал
олио

  1. Яйцата и млякото се разбъркват с вилица. Добавят се солта, нарязаните на ситно лук и шунка. Разбърква се добре сместа.
  2. Формичките за мъфини (метални или силиконови) се намазват с олио и се разпределя в тях сместа (между 6 и 8 бр., зависи от размера). Отгоре се поръсват с настърган кашкавал и се слагат да се пекат на 200 градуса С за 15-20 минути.


Банички със сирене и кашкавал от бутер тесто


400 г бутер тесто
3 яйца
150 г сирене
100 г кашкавал

За намазване:
1 яйце
чубрица

1. Листът бутер тесто се разточва на тънък лист с размери около 40 на 30 см. Разрязва се на 6 правоъгълника.

2. Трите яйца се разбъркват с вилица и се смесват с натрошеното сирене и ситно настъргания кашкавал. Разбърква се добре сместа и се разпределя върху парчетата бутер тесто. 

3. Всяко парче се навива на руло и след това се завива на охлюв. Нареждат се в тавичка покрита с хартия за печене.

4. Баничките се намазват с разбито яйце и се поръсват с чубрица.

5. Пекат се на 180 градуса С за 25-30 минути.

24 март 2013

Труфи


200 г черен шоколад
200 г течна сметана
2 с.л. масло
300 г обикновени бисквити
за украса- пудра захар, шоколадови пръчици, какао, кокосови стърготини

На водна баня се разтапя шоколада (или в микровълновата за минута и половина), добавя се и маслото.
Бавно се добавя и сметаната при непрекъснато бъркане.
Натрошават се бисквитите и се прибавят към шоколада.
Трябва да се получи средно твърда смес, от която се оформят топчета.
Нареждат се върху намаслена хартия (върху поднос) и се слагат в хладилника за половин час.
След това се вадят и овалват в шоколадови пръчици, пудра захар или какао (по избор и вкус).
Връщат се в хладилника за още един час.



Топки с вафли и шоколад


течен шоколад
вафли
орехи

шоколад за глазурата

Към течния шоколад се добавят десетина натрошени вафли и 150 г орехови ядки. Всичко се омесва и се правят топки. Заливат се с шоколад разтопен на водна баня.



Картофени палачинки


За 9-10 палачинки:
1 кг картофи
2 яйца
1 ч.ч.(200 мл чаша) брашно
3/4 ч.ч.прясно мляко
1 ч.л.сол
подправки на вкус
олио за изпържването

1. Суровите картофи се обелват и настъргват на едро ренде и постепенно се прибавят останалите продукти, така че да стане като кексово тесто.
2. Загрява се добре олиото и с черпак се сипва от сместа и се оформя като палачинка.
3. Пържи се до зачервяване!



Питки със сирене


500 г брашно
1 чаша прясно мляко
20 г мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
100 г краве масло или зехтин

сирене

Замесва се меко тесто и се оставя да бухне. Разделя се на малки топки, които се разточват и се пълнят със малко натрошено сирене. Завиват се на топки и се слагат със завитото надолу. Отгоре се намазват с малко прясно мляко. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 25 минути.



Милинки



300 мл. прясно мляко
400-500 г брашно
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 кубче прясна мая

125 г масло
2 суп.л.брашно
1 ч.л.сол

От брашното, млякото, маята, захарта и солта се омесва тесто. Правят се топчета, които се подреждат в намаслена тава.
Маслото се разтапя и се добавят 2 суп.л.брашно и 1 ч.л. сол. Поливат се милинките с тази смес и тавата се прибира в хладилника. Престоява цяла нощ и на сутринта се слагат в студена фурна, пуска се на 180 градуса и се пече 35 минути. След изпичане милинките се поръсват с хладка вода и тавата се връща в изключената фурна.

Пилешки дробчета с вино и ориз


500 г пилешки дробчета
1 глава лук
1 ч.ч.бяло вино
125 г ориз
1 ч.л.джоджен
1 ч.ч.сол

Пилешките дробчета се измиват и се слагат да се сварят за 10 минути, като се припенват за да се махне съсирената кръв и да не нагарчат. След като се посварят се слагат в тиган с нарязания лук и 4-5 суп.л.олио. Задушават се за 10 минути. Добавя се виното и се задушават докато изври течността. Слага се измитият ориз, запържва се леко и се добавя 0.500 л.топла вода. Похлупва се тигана и се оставя на тих огън за 30 мин.



Пържени пилешки хапки



500 г пилешко филе
около 1 ч.ч.прясно мляко
1 ч.ч.брашно
3 суп.л.соев сос

Пилешкото филе се нарязва на малки парченца и се залива с прясното мляко. Така престоява в хладилника няколко часа. След това се отцежда и се слага в една торбичка. Изсипва се и брашното вътре. Връзва се торбичката и хубаво се раздрусва, така, че парченцата месо да се набрашненят. Слагат се в малко олио да се пържат. Като са изпържени вече, преди да се извадят, се налива соевият сос и хубаво се разбъркват, след което се вадят.

Сладкиш с компот от вишни и сметана


1 пакет кори за баница (12 листа)
1 компот от вишни
олио

1 голяма кофичка (400 г) заквасена сметана
1 ч.ч.захар

филирани бадеми (смлени орехи)

1. Вишните се отцеждат от сока.
2. Взема се един лист от корите, намазва се с 1 суп.л.олио(или разтопено масло) и отгоре се слага още един лист от корите.
3. Слага се един ред вишни (откъм по-късата страна) и се навива на руло.
4. Така се прави и с останалите кори. Излизат 6 рулца.
5. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
6. Оставят се да изстинат.
7. Сметаната се разбърква със захарта.
8. Изстиналите рулца се разрязват на половина или се получават 12 рулца.
9. В чиния се нареждат 5 рулца. Мажат се с крема, получен от сметаната и захарта.
10. Отгоре се нареждат още 4 рулца. Слага се крем.
11. Най-отгоре се нареждат останалите 3 рулца и се намазва с останалия крем.
12. Поръсва се с филирани бадеми или смлени(счукани) орехи.
13. Оставя се за няколко часа в хладилника хубаво да попият корите от крема.



Пирожки


За 8 бр.пирожки:
150 мл.прясно мляко
1 яйце
400 г брашно
50 г масло
щипка сол

захар(конфитюр или сирене)

1. Омесва се меко тесто от брашното, млякото, яйцето, маслото(разтопено) и солта. Разделя се на 8 топки.
2. Всяка топка се разточва на тънко (на кръг с диаметър около 20 см).
3. Разточеният лист се поръсва равномерно с 1 ч.л.захар (или се слага 1 ч.л.конфитюр, или 1 ч.л.натрошено сирене) и се сгъва на две. Притискат се краищата с пръсти за да не изтича плънката.
4. Пържат се в горещо олио за около 1-2 минути от двете страни.



Филе от бяла риба с картофи

500 г филе от бяла риба


6 картофа (около 750 - 800 г)
сол
лимонов сок
олио

1. Картофите се белят, мият и се режат на тънки филийки.
2. В тавичка (най-добре тефлонова за да не залепва) се налива малко олио на дъното и се нареждат половината картофи ветрилообразно, едно до друго. Посоляват се.
3. Нарязаната на порции риба се нарежда плътно върху картофите. Посолява се и се напръсква с лимонов сок. Полива се и с малко олио.
4. Отгоре се нареждат останалите картофи по същият начин като на долния ред. Посолява се, поливат се с малко олио и се слага в гореща фурна.
5. Пече се 1 час при температура 200 градуса С.

Тутманик


500 г брашно
1/2 пак.прясна мая
2 яйца
125 мл.кисело мляко
125 мл.прясно мляко
щипка сол
щипка захар
1 суп.л.олио

200-250 г сирене
125 г масло

1. Маята се разбърква с 1-2 суп.л. мляко и малко брашно. Оставя се за 20-ина минути да втаса.
2. С продуктите (без единия жълтък, сиренето и маслото) се омесва меко тесто.
3. Разделя се на 4 топки (не се изчаква да втасва, а направо се работи с тестото).
5. Всяка топка се разточва на кръг, маже се с масло и се ръси с натрошено сирене. Навива се руло, и след това на охлюв. Нареждат се едно до друго в тавата.
6. Покрива се с кърпа и се оставя за 1 час да втаса.
7. Маже се с отделения жълтък, разбъркан с 2 суп.л.прясно мляко.
8. Пече се 30 минути на 200 градуса С, като се слага в студената фурна и тогава се включва.



Дроб-сарма с кайма


500 г кайма
1 глава лук
125 г ориз
800 мл.вода
1 суп.л.сол
джоджен

За застройката:
3 яйца
1 кофичка кисело мляко

1. Лукът и каймата се запържват в 4 суп.л.олио. Добавя се солта и джоджена.
2. Като се запържат се добавя и измитият ориз. Бърка се 4-5 минути (да се запържи малко и ориза) и се добавя топлата вода.
3. Като поври сместа 5 минути се прехвърля в тавичка и се слага в предварително загрята на 200 градуса фурна.
4. След 30 минути се добавя застройката, която се приготвя като се разбъркат яйцата с киселото мляко.
5. Пече се докато леко покафенее застройката.



Кекс с майонеза


3 яйца
200 г майонеза (1 кофичка майонеза "Краси")
3 суп.л.кисело мляко
1 ч.ч.захар (около 250 г)
2 ч.ч.брашно (около 250 г)
1 бакпулвер
2 суп.л.какао
1 ч.ч.смлени орехи

1. Яйцата се разбиват за малко със захарта (с лъжица) и се добавят майонезата и киселото мляко. Бърка се докато стане еднородна смес.
2. Добавят се брашното и бакпулвера.
3. Половината от сместа се изсипва в тавичка, а в останалата се добавят какаото и орехите и се разбърква. Изсипва се в средата в тавата, върху бялата смес.
4. Пече се 30 минути, в предварително загрята на 180 градуса фурна.



Сладко-кисели пилешки крилца


1 кг.пилешки крилца
1 лимон
3 суп.л.соев сос
1 суп.л.балсамов оцет
2 суп.л.мед

1. Крилцата се измиват и се слагат да се варят.
2. Отпенват се, слага се 1 ч.л.сол и се оставят да се варят за 20 минути.
3. В това време в тавичка се изтисква сока на лимона, добавя се меда, соевият сос и балсамовият оцет. Разбърква се.
4. Крилцата се прихвърлят в тавичката и се слагат да се печат във фурната.
5. Пекат се 35-40 минути, като на 2-3 пъти се обръщат в тавичката за да поемат от сока.



Кашкавалена палачинка


За 1 палачинка (достатъчна за 1 човек):
120 г кашкавал
1 яйце
1 суп.л.брашно
3 суп.л.прясно мляко
1 ч.л.олио

1. Кашкавалът се настъргва. Добавя се яйцето, млякото, олиото и брашното. Обърква се всичко.
2. В тиган (с d=26 см) се наливат 2-3 суп.л.олио и след като се загрее се изсипва сместа за палачинката. Разстила се хубаво по дъното на тигана. Пържи се от двете страни по 2 - 2.5 минути.



Соленки


За 45-50 броя:
350 г брашно
1 ч.ч.(200 мл) кисело мляко
1 ч.ч.(200 мл) олио
1 ч.л.бакпулвер
1/2 ч.л.сол

150 г сирене

1. Брашното се изсипва в купа. Добавя се олиото и солта.
2. Бакпулвера се слага в киселото мляко и се оставя да шупне, след което се добавя в брашното.
3. Замесва се тесто, което се разделя на топки. Всяка се разточва на тънък лист и с чашка се изрязват кръгове.
4. Сиренето се натрошава и се слага по малко във всяко кръгче.
5. Кръгчето се прегъва на две и с помощта на вилица се слепва покрая.
6. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.



Шведска баклава


1 пакет кори за баница
100 мл.олио (или разтопено масло)

За кексовото тесто:
4 яйца
1 ч.ч.захар
1 ч.ч.брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч.орехи(смлени по на едро)

За сиропа:
2 ч.ч.захар
600 мл.вода

1. Първо се приготвя сиропа като се слагат водата и захарта да поврят на слаб огън за 10 минути. Готовият сироп се оставя добре да се изстине.
2. Кексовото тесто се приготвя като яйцата се разбъркват със захарта (с миксер), след това постепенно се добавя брашното и бакпулвера. Накрая се добавят орехите.
3. В тава се нареждат половината кори, като на всеки 2 листа се полива с 2 суп.л.олио(или масло). Излива се кексовото тесто и продължават да се нареждат останалите листи, като пак през 2 листа се полива с 2 суп.л. олио(масло).
4. Получената баклава се нарязва на квадрати с остър нож.
5. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути.
6. Като се извади от фурната веднага се залива със студения сироп.



Гофрети с ябълки


За 12 гофрети:
1 ч.ч.(250 мл) прясно мляко
1 яйце
2 суп.л.олио
2 ванилии

1 ч.ч.(120 г) брашно
2 суп.л.захар
1/2 ч.л.сода бикарбонат
1 ч.л.бакпулвер
щипка сол

1 ябълка

1. Объркват се яйцето, млякото, олиото и ванилиите.
2. В друг съд се разбъркват брашното, солта, захарта, содата и бакпулвера.
3. В сухата смес се изсипва течната и се разбърква съвсем леко. Сместа трябва да остане на бучки.
4. Така полученото тесто се оставя да отлежи 20 минути.
5. Като минат 20-те минути се добавя настърганата ябълка.
6. От полученото тесто се изсипва по малко в гофретника.



Сладкиш с конфитюр


3 ч.ч.брашно
1 ч.ч.прясно мляко
2 суп.л.захар
1 яйце
щипка сол
1/2 пакетче прясна мая
5 суп.л. масло(разтопено)

1 ч.ч.конфитюр
1 яйце

1. Маята се разбърква с 1 ч.л.захар, 2-3 суп.л.брашно и 1-2 суп.л.прясно мляко. Оставя се за 15-20 минути да шупне.
2. В купа се изсипва брашното, прави се кладенче и се слагат леко затопленото прясно мляко, 1.5 суп.л.захар, яйцето, солта и шупналата мая. Измесва се тесто, като към края се добавя постепенно и маслото, като се продължава да се меси тестото.
3. Купата се покрива с кърпа и се оставя за 1 час да втаса.
4. С 3/4 части от втасалото тесто се покрива дъното на тавичка, като се прави малък бордюр по края.
5. Блатът се намазва с конфитюра.
6. Останалото тесто се разделя на топчета, от които се правят фитили. Те се разпределят върху конфитюра така, че да се получи решетка.
7. Сладкишът се покрива с кърпа и се оставя за 40 минути да втаса отново.
8. Намазва се с разбито яйце, поръсва се с кристална захар и се пече за 25 минути при 200 градуса С.



Сладкиш с кокос и шоколад

 

2 яйца
100 г захар
200 мл.прясно мляко
4 суп.л.олио
150 г брашно
1 бакпулвер
1/2 ампула есенция ром
100 г кокосови стърготини
100 г шоколад

1. Фурната се пуска на 200 градуса да загрява.
2. Яйцата се разбиват със захарта(с миксер) докато побелеят (4-5 минути).
3. Добавя се постепенно брашното с бакпулвера, след това млякото, олиото, есенцията ром, стърготините и натрошеният на малки парченца шоколад.
4. Тестото се изсипва в тавичка и се слага във фурната, която се намаля на 160 градуса С.
5. Пече се 40 минути.


Картофена запеканка


1 кг.картофи
250 г сирене
2 яйца
200 мл.прясно мляко
8 суп.л.олио
сол

1. Картофите се сваряват с обелките.
2. Като изстинат малко се обелват и се настъргват на едро ренде. Посоляват се.
3. В намазнена тавичка се нареждат половината картофи, отгоре се слага натрошеното сирене и се покрива с останалите картофи.
4. В купа се смесват яйцата, млякото и олиото, и получената смес се излива върху картофите.
5. Запича се във фурната за около 30 минути.



Локумки


За 100 броя:
100 мл.прясно мляко
200 мл.олио
1 бакпулвер
350-400 г брашно

1 кутия локум

150 г пудра захар

1. От млякото, олиото, брашното и бакпулвера се замесва тесто.
2. Локума се нарязва на малки парченца.
3. От тестото се късат малки парченца, в средата се слага локум и се оформят топченца.
4. Пекат се 20 минути на 180 градуса С.
5. Още горещи се овалват в пудрата захар.



Кокосова торта


За блата:
4 яйца
1 ч.ч.(100 г) брашно
1 ч.ч.(175 г) захар
1 бакпулвер

За крема:
400 мл.кокосово мляко
3 суп.л. прясно мляко
2 яйца
2 суп.л.брашно
2/3 ч.ч.захар
60 г масло

50 г кокосови стърготини

1 банан

1. Продуктите за блата се разбъркват. Пече се 25 минути на 180 градуса С.

2. В тенджерка се слагат яйцата, добавя се захарта и брашното. Разбърква се хубаво с лъжица и тогава се добавя прясното и кокосовото мляко. Слага се на слаб котлон и започва да се бърка (около 15-20 минути) докато заври. Оттегля се от котлона и се добавя маслото.

3. Като изстине крема се добавят кокосовите стърготини.

4. Изстиналият блат се разрязва на 2. По средата се слага половината крем. Отгоре се нарежда нарязаният на кръгчета банан и се слага вторият блат. Тортата се намазва отстрани и отгоре с останалия крем.

Запеканка с кайма и картофено пюре


1 кг.кайма
2 яйца
1 морков
връзка пресен лук
100 г замразен грах
2 чушки
2 кисели краставички
1 суп.л.сол
чубрица

За картофеното пюре:
1 кг.картофи
100-150 мл.прясно мляко

кашкавал

1. Картофите се варят с обелките. Като изстинат малко се белят и намачкват с вилицата, добавя се прясното мляко.
2. В тавичка се слага каймата, яйцата, зеленчуците нарязани на ситно и подправките. Всичко се обърква хубаво. Добавя се и 50 мл.вода. Слага се във фурната за 20 минути да се запече леко.
3. Като се извади от фурната се разбърква и отгоре се разстила картофеното пюре.
4. Връща се във фурната и се пече още 40 минути.
5. Отгоре се наръсва с настърган кашкавал и се допича за още 5 минути.